/ Darikradio.bg
Министърът е готов да прати хартиените данъчни декларации в историята
Финансовият министър Владислав Горанов в "Седмицата" по Дарик
95052
Финансовият министър Владислав Горанов в "Седмицата" по Дарик
  • Финансовият министър Владислав Горанов в "Седмицата" по Дарик
Хартиените данъчни декларации ще отпаднат до 2020 г. Това прогнозира в предаването "Седмицата" финансовият министър Владислав Горанов.
 
По думите му бонусът за хората, които подават декларацията си по електронен път отпада от тази година с идеята, че до година-две електронното деклариране трябва да стане задължителна и единствена опция.
 
След дълги дебати Тристранният съвет не постигна съгласие за Бюджет 2018

"Вече е много по-лесно да декларираш доходите си електронно, отколкото да го правиш по конвенционалните методи. Тук е ролята на държавата да направи следващата стъпка и да задължим хората да го правят само по този начин. Затова отпада и стимула", обясни министърът.
 
"Надяваме се хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години. Ако зависи от мен 2020 г. няма да има хартиени декларации", заяви Горанов.
 
С Бюджет 2018 държавата може нормално да изпълнява функциите си, смята Владислав Горанов 

Горанов коментира също и бюджета за образование през следващата година. По думите му средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето, което по думите му, в момента "уврежда българските деца".
 
Прогноза: Учителската заплата ще е с 30% по-висока от средната през 2021-а

"Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца. Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности", посочи Горанов.
 
"Академичната общност самодоволно проспаха процесите в икономиката. И сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години", поясни финансовият министър.