/ БГНЕС
Александър Сабанов
102050
Александър Сабанов
Пенчо Милков за АЧС
  • Александър Сабанов
  • Пенчо Милков за АЧС
Управляващите и част от опозицията влязоха в задочен спор дали са адекватни мерките на държавата за справяне с африканската чума по свинете (АЧС). От БСП настояха министърът на земедението Десислава Танева и вицепремиерът Томислав Дончев да бъдат изслушани в пленарната зала, това обаче не се случи. ГЕРБ отказват коментар за кризата с чумата, но от "Обединени патриоти" нарекоха мерките на властта адекватни, макар че признаха, че някои са закъснели.

Над 400 са умъртвените домашни свине в личните стопанства

Депутатът и член на земеделската комисия Александър Сабанов призна, че опасност за отрасъла има.
 

Thinkstockphotos


 
"Има голяма опасност България да загуби индрустриалното свинепроизводство. Най-малкото заради факта, че 40 дни се дава карантина след унищожаване на популацията, която е във фермата. Никой няма да си позволи след 40 дена да започне да зарежда наново прасета. От захождането до прасето до готов продукт за стокилограмово прасе са необходими 9 месеца", предупреди депутатът.

БСП настоя за оставки заради разпространението на Африканската чума

БСП и ДПС пък остро разкритикуваха действията на властта. Според опозицията мерките са били недостатъчни. Бюрхан Абазов от ДПС коментира, че за да се реши проблема, трябва да се действа по чешкия модел – с въвеждане на почти военно положение. Пенчо Милков от БСП пък коментира, че при разпространението на африканската чума в Румъния властта у нас не е направила достатъчно, за да не допусне заразата у нас.  По неговите думи една еднометрова ограда няма как да се спре заболяването, както и било навременното затваряне на границата за свински продукти.