Тази нощ вулканичният облак може да достигне границата ни
Тази нощ вулканичният облак може да достигне границата ни / снимка: Reuters

Въздушното пространство на България остава открито, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Ръководство „Въздушно движение" следи непрекъснато метеорологичната обстановка и движението на облака прах от вулкана в Исландия и при необходимост може да вземе решение за спиране на полетите.

Днес от Ръководство „Въздушно движение" информираха, че има вероятност около 3.00 ч. тази нощ облакът от вулканичен прах да премине през части от страната.

От 00.00 ч. тази нощ местно време спира обслужването на пространството, определено за въздушен трафик, северно от Стара планина, което включва летищата „Варна" и „Горна Оряховица". Това съобщи генералният директор на ДП „Ръководство въздушно Движение" Георги Ангелов, цитиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Става дума за пространството, северно от 43-я паралел", уточни Ангелов.

За решението са уведомени авиационните оператори и съседните държави.

Полетите от и до летище Варна по дестинациите Виена и Будапеща, които трябваше да бъдат изпълнени в съботния следобед, са отменени, съобщиха от пресслужбата на аеропорта в крайморския град. Причината е облакът от вулканичен прах над част от Европа. Полетите по вътрешните линии се изпълняват по график.