СМГ сграда
СМГ сграда / БГНЕС, архив
Днес трябва да стане ясно кой поема ръководството на СМГ като временно изпълняващ длъжността директор на училището. След поредица от скандали в понеделник бе уволнен досегашният директор Антони Стоянов.

Уволниха директора на Софийската математическа гимназия

Заповедта за отстраняването на Стоянов му бе връчена в условия на отказ пред свидетели, като той има право да я обжалва. Днес трябва да стане ясно кой ще е временно изпълняващ длъжността директор. Той ще трябва да реши казуса с учителката Петя Тодорова, чието уволнение даде начало на сътресенията в гимназията.

Скандал около уволнението на учителка от Софийската математическа гимназия

Ако няма желаещи, шефът на регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева ще посочи кой да се заеме временно с ръководството на гимназията.

След конкурс ще бъде назначен и титуляр на поста.

До уволнението на Стоянов се стигна след серия от скандали това лято. Първоначално бе уволнена учителката по математика Петя Тодорова, като според Стоянов тя уронвала престижа на учебното заведение във връзка със състезанието "Европейско кенгуру". От своя страна Тодорова твърди, че е спазила стриктно изискванията и не приема обвиненията на Стоянов.
 
Уволнената учителка от СМГ: Надявам се заповедта да се преразгледа, ако не - ще се съдим

Отстраняването на учителката доведе до протести на учители и родители. Имаше и контрапротести в подкрепа на Стоянов. Някои от тях го обвиниха в авторитарен стил на управление, други пък твърдяха, че по-добър ръководител не са имали.
 
Родители, ученици и учители защитиха директора на СМГ (СНИМКИ)

Проверка на Регионалното управление на образованието в София откри сериозни нарушения в работата на директора на Софийската математическа гимназия. Шефката на инспектората Ваня Кастрева го призова да подаде оставка. От своя страна Стоянов заяви, че няма да напусне поста си.
 
Директорът на СМГ изтласквал инспектори от училището, откриха нарушения в работата му

Междувременно докато директорът бе в отпуск, заместникът му върна на работа уволнената учителка, а Стоянов отново я отстрани.