Преди дни след престрелка в столичния квартал "Драгалевци" интернет пространството се насища с твърдения за любовен триъгълник, насилие и извънбрачно дете. Главните герои в историята са Мис България 99-та Елена Ангелова и бившият чиновник от Министерството на земеделието и бивш кандидат за депутат на РЗС Александър Атанасов.

"Не ме е срам. Страх ме е", казва Елена пред NOVA.

Случаят провокира психиатрична експертиза, която излиза с решение, че Атанасов е с параноидна шизофрения, провокирана от прием на наркотици и трябва да бъде въдворен. Това обаче не е направено досега.

"Според мен контролът върху изпълнението на съдебно определение е работа на прокуратурата. Когато има съдебно решение, ръководителят на лечебното заведение е длъжен да го изпълни. Но как той може да нахлуе в дома на един човек и да го изведе насила оттам?", обясни в студиото на „Здравей, България" психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

А процедурата за принудително затваряне на пациент в психиатрия според Закона за здравето е твърде сложна - чрез писма до полицията, съдействие от органите на реда, както и с помощта на медицински персонал от лечебното заведение.

„Липсата на грижа от страна на държавата за тези хора води до тяхната радикализация и се случват тези неща", на мнение е психиатърът.

„След този случай, който доби медийна слава, ще се вземат мерки от прокуратурата. Ако бъде прекратено наказателното производство поради невменяемост, ще бъде образувана процедура по чл.89 от Наказателния кодекс и той ще бъде настанен на принудително лечение. Това обаче може да стане, ако експертиза докаже, че деянието е било извършено по болестни мотиви. Това, че той е бил диагностициран, не означава автоматично, че всяко негово опасно деяние е извършено по болестни мотиви. Той може да бъде лекуван принудително", обясни сложната процедура психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя обаче не изключи възможността един интелигентен човек да използва състоянието си, за да се освободи от наказателна отговорност.

Източник: Nova.bg