Само Жаблянов запазва партийния билет
Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група, а петима от тях - и партията, в знак на несъгласие с политиката на Корнелия Нинова.

Това обявиха самите те пред медиите в парламента. Сред тях са и двама бивши кандидати за лидерския пост, които загубиха битката с Нинова - Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Заедно с тях от парламентарната група на левицата си тръгват Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев и Николай Иванов.

Под ръководството на Нинова БСП намаля с 30%, изчисли Красимир Янков.
Той и съмишлениците му смятат, че са били проведени едни компрометирани избори за партиен лидер.

Компрометираните избори за председател и органи на партията прави съучастието ни в тази среда нелогично, оповести аргументите за отцепването им Янков.

По думите му след напускането на партията и ПГ на дневен ред ще останат неполученият отчет за финансовото състояние на БСП и многото жалби за потъпкването на уставните правила при избора на председател. В тази ситуация оттеглянето от парламентарната група е единственото логично действие, подчерта социалистът.

"Оставаме социалисти", заяви Янков, въпреки че той хвърля и партийния билет.

Янков уточни, че напускащите ще доизкарат мандата си като независими народни представители.

"Партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските социалисти. Движеща се надясно БСП за нас е истинската заплаха за демокрацията", добави и Жаблянов.

"Партията се връща във времена, които никой не желае да си спомня", каза той. И Жаблянов, като Янков, подчерта: "Оставаме български социалисти".

Бившият зам.-председател на Народното събрание направи уточнението, че той остава член на БСП.

След груповото напускане парламентарната група на "БСП за България" остава със 73 народни представители.