Само 42 деца на мигранти са записани за ученици у нас
Само 42 деца на мигранти са записани за ученици у нас / снимка: БГНЕС, архив
Само 42 деца на мигранти са записани за ученици у нас
81725
Само 42 деца на мигранти са записани за ученици у нас
  • Само 42 деца на мигранти са записани за ученици у нас

У нас има 72 ученика бежанци, от които 30 вече са напуснали страната. Това заяви министър Тодор Танев на брифинг в Министерството на образованието и науката преди началото на новата учебна година, като се позова на данни на Държавната агенция за бежанците. Данните на агенцията показват, че общият брой на лицата, потърсили закрила у нас от началото на 2015 г., е над 10 000.

По думите на Танев за мигрантите трябва да се мисли ежедневно. Той уточни, че  родителите им не подават заявление за оставане в България, поради което техните деца не подлежат на контрол от нас.

Българската държава не носи отговорност за това състояние на нещата, продължи той. „Досега не сме имали случаи на отхвърляне на деца на мигранти от местни общности, което означава, че започваме да свикваме”, подчерта още министърът.

До 80 лв. броят родители за учебниците за една учебна година

Близо 65 000 първокласници ще прекрачат прага на училище за първи път утре като само за София-град са записани около 11 000, обясни министър Танев.

Готовност за началото на учебната година имат 2564 училища, а общият брой на учениците в страната е 757 969. Учебниците на всички ученици от 1-ви до 7-ми клас са вече осигурени, но ремонтът няма да е приключил до първия учебен ден в 77 учебни заведения, обобщи още министърът.