Почти всеки втори българин е с ограничена здравна грамотност
Почти всеки втори българин е с ограничена здравна грамотност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Почти всеки втори българин е с ограничена здравна грамотност
50450
Почти всеки втори българин е с ограничена здравна грамотност
  • Почти всеки втори българин е с ограничена здравна грамотност

Над 60% от българите са с ограничена здравна грамотност. Това сочат данните от изследване по темата проведено в осем европейски държави. Проучването отчита, че у нас хората на възраст над 55 години имат трудности дори с това да разберат какво им казва лекарят. От българска страна то е направено от Медицинския университет-София, в него са участвали 1002 българи над 15-годишна възраст.

От всички осем страни, сред които Германия, Гърция и Полша, България се нарежда на първо място по ниска здравна грамотност. На всеки трима българи двама са здравно неграмотни, съобщи проф. Кънчо Чамов от Медицинския университет. Това означава освен липса на профилактика, неразбиране и неспазване на назначената терапия от личния лекар или специалист.

Като причина за ниската здравна грамотност излседването отчита слабата образованост и социален статус на населението. Ниската грамотност води до влошено здравно състояние на населението, до увеличаване на риска от пациентски и лекарски грешки, до увеличаване на хоспитализациите и до нарастване на публичните и личните разходи за здравеопазване, изтъкна проф. Чамов.

Най-висока степен на здравна грамотност е установена в Холандия, Ирландия и Полша.