Оранжев код за вятър и вълнение по Черноморието
Оранжев код за вятър и вълнение по Черноморието / БГНЕС, архив

Речните нива ще се повишават, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се на информация от НИМХ-БАН. Водните количества на реките в почти цялата страна са около праговете за високи води. Нивото на река Дунав при Калафат (Видин) е в зоната на "Защита от наводнение" по румънската система и съвсем слабо ще се понижава до 20 март.

НИМХ-БАН е обявил за днес оранжев код за вятър и силно вълнение по цялото Черноморие. По крайбрежието днес вятърът ще е от север-североизток с пориви 22-24 метра в секунда, а вълнението на морето - 4-5 бала.

Жълт код за вятър е обявен в 12 области - Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Там ще духа силен североизточен вятър, със средна скорост 15-17 метра в секунда и пориви до 22-24 метра в секунда.

Жълт код за бурен вятър в 12 области

В Дунавския басейн нивата на реките ще се повишават, в резултат на регистрирани валежи. Повишения се очакват в р. Лом, горното и средно течение на реките Огоста, Осъм и Искър, в горното течение на реките Вит и Русенски Лом и по цялото течение на р. Янтра.

В Черноморския басейн краткотрайни повишения се очакват днес и утре в горните течения на реките Провадийска и Камчия, както и по Южночерноморските реки.

В Източнобеломорския басейн речните нива ще продължат да се повишават, в резултат на висока почвена влажност и прогнозирани валежи. По-значителни повишения се очакват в горното и средно течение на р. Тунджа, както и по целите водосбори на реките Марица и Арда.

Времето на 15 март: Слънчево преди обяд, облачно следобед

В Западнобеломорския басейн днес, в резултат на прогнозирани валежи и високата почвена влажност, се очаква повишенията на нивата във водосборите на реките Места и Струма да продължат.

Повече за времето днес и прогноза за следващите десет дни вижте на Sinoptik.bg