Новите депутати почват с 200 лв. по-висока заплата
Новите депутати почват с 200 лв. по-висока заплата / Sofia Photo Agency, архив

Новите депутати ще започнат с 2415 лв. основна заплата, върху която ще се начисляват добавки за трудов стаж, участие в парламентарни комисии и пр. Това стана ясно, след като Националният статистически институт обяви данните за средните възнаграждения през първото тримесечие, пише „24 часа".

Според правилника на парламента базовият доход на депутатите е равен на 3 заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието. През март в държавната сфера са се разписвали за средно 805 лв.

Така новите депутати ще започнат със заплати, които са по-високи с над 200 лв., отколкото получаваха народните избраници в 41-ия парламент. Техните възнаграждения бяха 2196 лв. и останаха замразени на нивото от декември 2010 г. с решение на Народното събрание.

По новите данни заплатата на президента Росен Плевнелиев, която е равна на 2 депутатски, става 4830 лв. Възнагражденията на премиера и шефа на Народното събрание пък се изчисляват, като върху депутатските пари се добавят още 55% отгоре. Това прави 3743,25 лв.

Хората от властта ще се разминат с увеличението на заплатите само ако следващият парламент реши да гласува изрично, че базовото възнаграждение остава 2196 лв.
Иначе средната месечна заплата у нас намалява с 3,1% до 778 лв. през първото тримесечие спрямо четвъртото на 2012 г., показват данните на НСИ. Най-голям спад е имало в секторите "Култура, спорт и развлечения" - със 17,9 на сто и в "Образование" - с 10,1 процента.

Най-много пари вземат заетите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" - средно 1822 лв. След тях с 1578 лв. са производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, както и на газообразни горива. Най-нископлатени са в хотелиерството и ресторантьорството с 523 лв.

Предварителните данни на статистиката показват, че наетите българи към края на март се увеличават с 10 500 души спрямо края на 2012 г.