Протестиращи блокираха бул. "Сливница" в София, за кратко бе блокиран и международния път между Ямбол и ГКПП "Лесово"
Протестиращи граждани блокираха столичния булевард "Сливница", където млад шофьор блъсна на пешеходна пътека младата двойка Ани и Явор, които загинаха, предаде “Фокус".

Хората продължават да се събират на мястото и настояват за промени в Закона за движение по пътищата и по-големи и ефективни наказания за убийствата на пътя.

Организаторите предвиждат блокади на движението по главни пътни артерии в цялата страна.

Протестиращи затвориха за кратко пътя между Ямбол и граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Лесово“ в района на кръговото кръстовище на главния път.

Демонстрацията е част от поредния национален протест срещу войната по пътищата, който днес се провежда на ключови пътни участъци на 20 различни места в страната. Исканията са за спешни промени в законодателството с по-тежки наказания за шофьори, причинили смърт на пътя, каза организаторът на протеста Иван Спасов.

Започна нов национален протест срещу войната по пътищата

Организаторите предвиждат блокади на движението по главни пътни артерии в цялата страна. Протестите са планирани от 10:00 часа тази неделя (28 май) в София, Костинброд, Самоков, Боровец, село Братаница, Етрополе, Казанлък, Чирпан, Хасково, Тополовград, Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Кубрат, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Любимец и ямболското село Козарево.

Според статистика на МВР от началото на тази година на пътя са загинали 179 души, около 3000 хиляди са ранените. Това е наистина война по пътищата, каза организаторът на протестите Иван Спасов. Близките на загинали в катастрофи искат и среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков следващата седмица. На нея ще бъдат поканени всички парламентарни групи, каза още Спасов.

Планиран е и национален протест на 31 май в София. "Ще затворим бул. "Витоша“, след това ще отидем пред Народното събрание и ще чакаме да ни приемат, защото след това депутатите излизат в отпуска. Родителите на тези деца чакат справедливост, не чакат някои да си изкарат отпуската, пък после да решават“, допълни той.

"Ние искаме тези престъпления да се класифицират като умишлени, а не убийците да седят три месеца в ареста, или изобщо да не бъдат арестувани. За това време не могат да бъдат изготвени експертизи – технически или каквото и да били. Те са пускани на свобода, защото законът не позволява да бъдат държани повече. Повечето или се укриват, или намират начин да се оправят. Накрая повечето дела свършват с условни присъди“, подчерта организаторът на протестите.

"Държавата е абдикирала по отношение на тези семейства. Същевременно в България има един твърде доходоносен бизнес – адвокати на застрахователи са информирани и са на местопроизшествието, преди самите родители, дори преди линейката. И започват да уговарят хората, когато са още в шок, да подпишат някакви договори за някакви проценти. За съжаление, това е една търговия с живота на децата, превърнала се в огромен бизнес“, заяви Спасов.
Агенция „Фокус"