Със свое решение от снощи Централната избирателна комисия (ЦИК) прие указания „ДПС – Ново начало“ и „ДПС - Демокрация, права и свободи“ да предоставят до 7 септември документи, че партия ДПС не е част от състава им. Коментарите и реакциите днес не закъсняха. 

Пеевски: Който успее да извади моя фирма или мой дълг към банка - веднага ще си дам имунитета

"Днес отказваме да приемем престъпното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Ние спазваме закона, нека изчакаме решението, за мен ЦИК е опорочена", заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и допълни, че според него "ЦИК работи за дерибеите и за чужди, небългарски интереси".

Пеевски определи решението на ЦИК като "абсолютно незаконно решение". За председателя на ЦИК Камелия Нейкова той каза, че е "заместник-председател на една от партиите, които участват в коалицията с деребеите, виждат се интересите ѝ", коментира той и заяви, че не приема въпросното решение.

Пеевски увери, че ще има ДПС - Ново начало, "колкото и да е мъчно на всички олигарси, крадци на мафията в България и на Москва и Путин".

"Всичко ще се случи, няма как да го спра новото начало", допълни той.

"Лично председателката на ЦИК е ангажирана чрез участие на неин много близък, има интересна много близка връзка с Франция шефката на ЦИК", каза Пеевски.

Тимур Халилов: Няма как коалицията, създадена от Делян Пеевски, да представлява избирателите на ДПС

Реакции имаше и от другата страна. "Коалицията, създадена от Делян Пеевски за изборите, е националистическа, а не евроатлантическа и това личи от програмите на партньорите в нея. Затова тя няма как да представлява избирателите на Движението за права и свободи (ДПС)", заяви в Народното събрание нечленуващият в група народен представител Тимур Халилов, който подкрепя почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган

Халилов каза, че има едно ДПС, създадено от Ахмед Доган, и на всички хора, които споделят неговите принципи и идеали. "Делян Пеевски и хората около него са изключени от ДПС и не представляват волята на избирателите от ДПС", подчерта народният представител. 
 
Халилов коментира и други решения на ЦИК, свързани с частичните местни избори в няколко населени места в страната на 20 октомври. ДПС е едно и трябва да бъде регистрирано по начина, по който бяхме заявили в деня за регистрацията на изборите, заяви Халилов. "Информираме обществеността за заявление, подадено от Делян Пеевски за заличаване на регистрацията на ДПС, допусната за участие в новите и частични избори, които ще се проведат в община Омуртаг и редица други кметства на 20 октомври 2024 г.", съобщи Халилов.

С упоменатото заявление, подадено от коалицията "Ново начало", евроатлантическата маска на Пеевски падна окончателно. За всички стана ясно, че той и кохортата около него никога не са представлявали избирателите на ДПС и истинската им цел е да унищожат окончателно партията и да присвоят марката "ДПС", заяви народният представител. 

С решение на ЦИК от 4 септември, заявлението за заличаване на регистрацията на ДПС е отхвърлено и отново с решение на ЦИК е отказана регистрация на псевдоевроатлантическата коалиция на възродителите от новото начало за участие в изборите, заяви Халилов и каза, че разчита държавността да възтържествува. Той призова за категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян Пеевски, "така както смело реагираха евроатлантическите ни партньори чрез персонални санкции и категорични декларации срещу него и неговите действия". Днес повече от всякога имаме нужда от решителност в действията и бягство от страха за личното и партийното благо, каза Тимур Халилов.

Той каза, че от "ДПС - Доган" очакват органите, които на 2 септември бяха възпрепятствани по безпрецедентен начин, да си свършат работата, да се отърсят от зависимости, ако има такива и да направят необходимото за възтържествуването на държавността, "защото ДПС е едно и ние сме направили всичко, което е необходимо, за да бъде регистрирано то в ЦИК за предстоящите избори на 27 октомври".

Малко по-късно Централната избирателна комисия (ЦИК) поправи техническа грешка, свързана с името на коалицията, в свое решение, с което отказва регистрация на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, насрочени на 20 октомври 2024 г.

С ново свое решение избирателната комисия допуска поправка  на техническата грешка в решението, която е в изписването на името на коалицията - „Новото време“  да се чете „Ново начало“.

В първото решение ЦИК мотивира отказа за регистрация, че предвид обстоятелството, че в заявената за регистрация коалиция участва и партия „Движение за права и свободи“, която е регистрирана с Решение № 2359-МИ от 12.09.2023 г., и на основание чл. 127, ал. 1 и 3 ИК е недопустимо участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори. Към момента на подаване на заявлението за регистрация на коалицията е изтекъл срокът за подаване на документи за новите избори, насрочени на 20 октомври 2024 г., поради което не е възможно да бъдат дадени указания в срока по чл. 141 ИК за отстраняване на несъответствия, отбелязват от комисията.

ЦИК издаде предписания към двете фракции на ДПС

Коментари не липсваха и от трети страни в парламента. 

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се разпадат системни партии, като разпадът в ДПС дори е опасен, защото много български мюсюлмани има и от двете страни.

Той изрази надежда, че всички ще спазват законите. "Има Закон за политическите партии", отбеляза Борисов и допълни, че не трябва да се правят компромиси. 

"А на другите колеги ще им кажа, че върховенството на закона е именно в това да важи за всички", посочи още лидерът на ГЕРБ. 

"Ако няма стабилно правителство, просто разпадът в държавата е виден. Както се разпадат политическите партии, така ще се разпадне всичко. И то се разпадат системни партии, като разпада в ДПС дори е опасен, защото много български мюсюлмани има от двете страни и се надявам, че колегите там ще стигнат до краен резултат, всички ще спазват законите", каза в отговор на журналистически въпрос Борисов. 

"Обясняваме на хората, че трябва да гласуват. Иначе ще се народят още малки партийки в парламента, което е загуба на гласове, защото единственото, което им остава е да говорят анти. Четири години пропиляхме", заяви в отговор на друг въпрос Борисов. 

"В ГЕРБ има много български мюсюлмани и апелирам да си гласуват за ГЕРБ. Тогава гласовете им няма да бъдат загубени. Ако искат силна партия имат възможност сега да го постигнат, ако има силни партии – да гласуват и за тях, накрая да се направи правителство на базата на всичко това, което интересува хората", каза Борисов.

Междувременно от кулоарите на парламента ПП-ДБ повдигна темата за имунитета на Делян Пеевски. Още вчера от „Да, България” призоваха главният прокурор да го поиска заради сигнал за рекет, който получили от Цветан Василев.

„Предстои да бъде обсъден на парламентарна група, за да видим какви са следващите стъпки. Но това, което стана по време на изслушването на Василев в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото, е че Цветан Василев потвърждава за наличието на над 500 милиона лева, които са несъбрани кредити от фирми, свързани с Делян Пеевски”, обясни депутатът Лена Бориславова.

А Пеевски контрира: „Цветан Василев е агент на Москва и Русия, който се укрива в Сърбия под протекцията на Москва. Ще представя доказателства, че от нито една банка нямам дългове. Една стотинка не дължа на банки, това са лъжи. Който успее да извади моя фирма или мой дълг към банка, веднага ще си дам имунитета. Колкото и да им е мъчно, никой не може да извади нищо за Пеевски. Нищо, нищо, нищо!”.
 

Какво ще се случи, ако нито една от коалициите не се откаже от участие на ПП ДПС

Ако до 17 часа в събота (7 септември) нито една от двете коалиции не се откаже от участието на партия Движение за права и свободи, ЦИК вероятно ще постанови отказ за регистрация и на двете формации, посочва NOVA.

Вече стана ясно, че Върховният административен съд ще работи без почивка. Тоест, ако магистратите бъдат сезирани в неделя, 8 септември, съдът има тридневен срок за произнасяне. При пълното му спазване това означава 10 септември, вторник.

Само ден по-късно, на 11 септември, изтича официалният срок за регистрация на политически партии и коалиции в ЦИК. Тоест, въпросите дали и кой ще надделее в тази битка ще получат отговор буквално в последния момент.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
БТА, БГНЕС, NOVA