Призовавам българския президент като гарант за националното единство и като последна останала гарантираща фигура, заедно с институцията на Конституционния съд, да насрочи референдум и едновременно с това да зададе въпрос на Конституционния съд. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание.

Малко преди това парламентът отхвърли предложението на "Възраждане" за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев.

Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за запазване на лева

Според Костадинов с решението си парламентът е нарушил закона. „Допуснаха една много сериозна грешка и сега заради това има председателски съвет“, коментира той. Те не гласуваха предложението на правна комисия, а предложението на „Възраждане“, а няма предложение на „Възраждане“, а на комисията, добави той. 

Решението на комисията е да не се свика референдум, съответно ние трябваше да гласуваме „против“ това решение, защото ние сме „за“ да се свика референдум. А тези хора, които са „против“, трябваше да гласуват „за“ решението на комисията, защото са „против“ да се свика референдум, обясни Костадинов. 

В договора за членство на България в ЕС няма дата за приемане на еврото, затова няма отлагане, затова и ние нищо не нарушаваме, каза още той.  

„Възраждане“: Референдум за българския лев ще има, подписите са събрани
 
В Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е записано, че предложение за произвеждане на национален референдум се отправя до Народното събрание от: не по-малко от една пета от народните представители; президента; Министерския съвет; не по-малко от една пета от общинските съвети в страната; инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права. Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права. Президентът на Републиката в срок до един месец от обнародването на решението на Народното събрание за произвеждане на референдум определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание.
Елена Николова, БТА