/ Thinkstock/Getty Images
Колко струва до момента на българския данъкоплатец делото „Октопод”?
98076
Колко струва до момента на българския данъкоплатец делото „Октопод”?
  • Колко струва до момента на българския данъкоплатец делото „Октопод”?
Над 1,2 милиона лева стана сметката на данъкоплатците по делото „Октопод”. Преди дни пореден обвиняем по делото – бившият прокурор Цеко Йорданов, осъди държавата за общо 80 000 лева заради нанесени неимуществени вреди и бавно правосъдие. Преди 10 дни пък фирма, чиято документация е иззета при шумната спецакция отпреди осем години, получи рекордно обезщетение от над 800 000 лева. Делото на друга подобна фирма все още върви в съда. Броят на осъдителните присъди по делото и до момента си остава нула.
 
Операция „Октопод” бе проведена в ранните часове на 10 февруари 2010 г. и бе гордостта на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. При нея показно бяха арестувани 13 души, като спецчасти нахлуха в домовете и офисите им, а МВР дори качи видео от арестите.

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров
 
Според Цветан Цветанов групата „Октопод” била мегаорганизирана престъпна група, ръководена от Алексей Петров и занимаваща се рекет, заплахи, пране на пари, укриване на данъци, сводничество и др.: „Архивите на МВР показват много ясно кой е Алексей Петров. Точно това е силата на „Октопод”-а – да се срасне с държавните структури, с влиятелните хора в държавата”.
 
В крайна сметка обвинения получиха седем души, а още през октомври същата година делото бе прекратено и трансформирано в три други разследвания: „Голям октопод” – за тежките икономически престъпления, „Малък октопод” – за рекет и принуда, и „Нежен октопод” – за сводничество и проституция. До съдебна зала успя да стигне само малкият октопод, който и до момента не е приключил.

Зад вратите на Специализирания съд: Делата - в кашони, съдиите не достигат
 
Повечето от арестуваните в утрото на 10 февруари пък осъдиха държавата заради унизителните арести. С решение на Софийския градски съд отпреди дни на бившия висш прокурор Цеко Йорданов бяха присъдени 80 000 лева обезщетение – 50 от тях за неимуществени вреди и 30 за бавно правосъдие. Съдия Божана Желязкова дори твърди, че реалното обезщетение на Йорданов трябвало да е половин милион лева, но съдът не може да присъди повече от поисканото от Йорданов. Решението не е окончателно.
 
Преди две години съдът в Страсбург осъди България да плати около 110 000 евро на други четирима обвиняеми, сред които и спряганият за лидер на „Октопода” Алексей Петров. Друг обвиняем, Момчил Кръстев, също осъди прокуратурата и Комисията за конфискация да му платят над 116 000 лева. Решението също не е окончателно.

Отстраниха от длъжност прокурор, заплашвал свидетели по делото "Октопод"
 
Най-голямото обезщетение – над 802 000 лева, обаче бе присъдено преди 10 дни на фирма „Голд лизинг”, чиято документация е почти изцяло иззета при акцията и държана с години от разследващите, което убива бизнеса на фирмата, коментира адвокатът, който представлява дружеството по делото – Михаил Екемджиев: „Буквално всичко се слага в чували без да се прави подробен опис кой чувал какви документи точно съдържа, изземат се компютри. Буквално са занулени тези описи и в резултат на това дейността на дружествата е блокирана. Във всеки един момент, когато тези дружества са правили искания документите и компютрите да бъдат върнати, прокуратурата е трябвало да изложи убедителни аргументи какво налага задържането им. Нито веднъж това не е направено, най-често или няма отговор, или е казано, че не знаят дали конкретните документи са при тях, не знаят кой документ в кой чувал е. Абсолютна арогантност и непрофесионализъм. Явно тогава е действано с чувство на безнаказаност”.
 
Решението на съда и тук не е окончателно. Успоредно се води подобно дело и от друга фирма – „Кепитъл Лизинг”, по което съдът все още не се е произнесъл.