Софийската градска прокуратура проверява какви данни има за сигнали на близките на президента Румен Радев – Николай Копринков и Сотир Ушев. За това настоява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Днес той обяви, че ще внесе в прокуратурата данни, засягащи държавният глава и неговата администрация.

Пеевски за президента: Диктатурата му свърши, изкарах го от комфорта на уютния му кабинет

Копринков е секретар по вътрешната политика на държавния глава, а Ушев няма официален пост на "Дондуков" 2.

Николай Копринков започва политическата си кариера през 2003 г., когато става общински съветник в община Марица в град Пловдив, като на този пост остава до 2011 г. На местните избори през 2011 той е избран за кмет на село Труд, но на следващите избори през 2015 г. губи кметския стол от кандидата на ГЕРБ. След това за трети път е общински съветник в община Марица.

След избирането на Румен Радев за президент, Копринков се премества в администрацията на държавния глава през 2017 г. На 7 януари 2019 г. е назначен за секретар по вътрешна политика и гражданско общество и запазва този пост и при преизбирането на Радев.

„Кешгейт“, корупция, взаимни обвинения: Нови престрелки по високите етажи на властта

Копринков е смятан за един от най-влиятелните фигури в президентската администрация.

За Сотир Ушев информацията е оскъдна. Той е бил управител на Националния осигурителен институт по времето на тройната коалиция, а след това за кратко оглавява „Военни клубове и военно-почивно дело“ в Министерството на отбраната.
БГНЕС