Премиерът в оставка Кирил Петков разказа в началото на редовното заседание на Министерски съвет за впечатленията си от направената вчера изненадваща проверка в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово.

Петков посети лично обекта заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, който преди няколко дни не беше допуснат до мястото и направи фрапиращи констатации във връзка с опита му да установи реалната ситуация в „Брикел“.

"В проверката бяха включени още РЗИ, РИОСВ, Пожарна безопасност, Инспекцията по труда", посочи Петков и допълни, че ще изиска доклад от ДАНС как Христо Ковачки е свързан с управлението на "Брикел".

Петков Брикел
МС

"Нещата, които установихме, ни потресоха. В момента на проверката имахме 15 пъти над нормата нивата на серен диоксид и 27 пъти над нормата фини прахови частици. Дори екипът, който проверяваше и прекара 2 часа на обекта, се почувства зле само след 2 часа", заяви премиерът в оставка. 

"Не мога да повярвам, че в такива условия работят български граждани и ще чакам в къс срок институциите да ми дадат срок, за да видим какви да са следващите стъпки във връзка с това невероятно замърсяване, което се случва ежедневно на този обект", допълни той.