Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на здравния министър. Това решиха депутатите от правната комисия на второто четене на поправките в Закона за здравето.

Първоначалният вариант предвиждаше след края на извънредното положение на 13 май здравният министър да има такива правомощия, но от ГЕРБ предложиха кабинетът да обявява извънредна епидемична обстановка по осем критерия.

Ето кои са те:

"1. са причинени от патоген с висок епидемичен потенциал (инфекциозност на причинителя, висока смъртност, множествен път на предаване или здраво носителство) и/или източникът, механизмът и пътят на предаване са необичайни или непознати.

2. представляват сериозна опасност за общественото здраве, дори когато броят на установените случаи при човека е малък.

3. може да затруднят или да забавят мерките за контрол на общественото здраве, включително поради липса на лечение и/или ваксина и/или наличие на многобройни огнища и други.

4. са с ниско имунизационно покритие на населението.

5. са необичайни за региона, сезона или населението.

6. протичат по-тежко от очакваното, имат по-висока заболеваемост и/или смъртност или са с необичайни симптоми.

7. поставят в риск уязвими или рискови групи от населението (деца, възрастни хора, бежанци, лица с имунен дефицит и/или с хронични заболявания и други).

8. имат регистрирани случаи сред медицински специалисти".

На първо четене: Депутатите приеха поправките в Закона за здравето (СНИМКИ)

В закона се предвижда и запазване на глобите на нарушения на мерките - от 100 до 1000 лева при първо нарушение и от 1000 до 2 000 за повторно.

Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

От левицата обаче не харесаха, предложеното от управляващите за обявяването на извънредна епидемична обстановка.

"Това дава възможност по всяко време, когато си иска, за каквито и да е заболявания, които имат инфекциозна нокса, министърът на здравеопазването да въведе епидемиологична обстановка. Това е абсолютен нон сенс“, заяви проф. Георги Михайлов от БСП.

„Зад всеки от тези критерии има стойности, на базата на които Министерският съвет ще вземе решение. Това, че е описан критерият, не значи, че при самото негово наличие, макар и в минимални стойности, правителството ще вземе своето решение за извънредна епидемична обстановка. Това са критериите, които са характерни за инфекционите заболявания“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Опасенията, които изразиха от страна на БСП, смятаме за безпредметни“, посочи Красимир Ципов от ГЕРБ.

От ДПС дадоха подкрепа за мерките на управляващите „Подкрепяме и смятаме, че е правилно. Така се освобождава икономиката и едновременно с това се пазят гражданите. От БСП какво се опасяват, изобщо не ме вълнува“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Предложението на коалиционните партньори Обединени патриоти за по-ниска цена на чадъри и шезлонги, мина. Не се прие обаче друго, за което настояваха от ВМРО.

„Искахме да предотвратим натиска от частните съдебни изпълнители и колекторските фирми върху лица да не бъдат притеснявани - това не се прие“, каза Стоян Божинов от ВМРО.

Няма да се налагат запори на общините до края на 2020. Мярката 60/40 ще продължи да действа през следващите поне 2 месеца. Ако има налични средства може да бъде и удължено нейното действие.

Мерките ще бъдат окончателно гласувани утре на извънредно заседание на парламента.

правна комисия
Пресцентър на Народното събрание

правна комисия
Пресцентър на Народното събрание

правна комисия
Пресцентър на Народното събрание

правна комисия
Пресцентър на Народното събрание