„Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) ще гласува единодушно против кабинета, предложен от партия „Има такъв народ“ (ИТН), това заяви председателят на парламентарната група Мая Манолова по време на брифинг пред медиите. 

БСП няма да подкрепи кабинета на ИТН, ако не оттегли номинацията си на Петър Илиев

Депутатите на Мария Капон няма да подкрепят проектокабинета на ИТН

"Поели сме ясен ангажимент към българските граждани, към хората на площадите - да подкрепим правителство на промяната. Такова, което да демонтира едноличния модел, което да се справи с корупцията, което да извърши смели реформи - на първо място в съдебната система. Хората по площадите искаха две оставки, досега са получили само едната. Хората очакват реформи и промени в социалната сфера и здравеопазването. За всичко това са нужни хора - смели, почтени, доказани професионалисти в своите области, с ясна гражданска позиция. Предложените кандидати за министри не са такива хора", обясни Манолова.

По думите й номинациите са скромни и абсолютно неприемливи, а цялостният състав "семпъл". "Няма да правим компромис с очакванията на хората", подчерта лидерът на ИБГНИ.

Трифонов към ДБ, ИБГНИ и БСП: Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че явно сте играчи от статуквото

Изправи се БГ Ние идваме
БТА

Мая Манолова посочи още, че от ИТН са предложили едностранна декларация, която не е партньорски документ и в която няма ясни ангажименти, срокове или конкретика. Тя поясни, че това е сред причините да не се стигне до споразумение между двете политически сили.

"Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и ДПС. Не получихме категорични гаранции, че това няма да е така. Не можем да правим компромис с очакванията на българските граждани", добави Манолова.

Ива Митева: Гласуването на кабинета на ИТН - в сряда, дотогава има възможност за смени в състава

Тя оцени високо работата на служебния кабинет и посочи, че той би бил решение в кризисна ситуация.

Мария Капон от своя страна подчерта, че няма скъпи избори и че от ИБГНИ не се плашат от предсрочен вот. "Скъпи избори са по-малко скъпи от лошо правителство. Видяхте за един месец колко пари изхарчи ГЕРБ", посочи тя.

Арман Бабикян обясни, че решението на парламентарната група не трябва да се разглежда като акт на неуважение към потенциалните партньори на ИБГНИ. „Просто да подкрепим някакъв кабинет, към когото нямаме никакво отношение, виждайки слабостите му, само за да не обидим някой партньор, няма как да стане. Този, който наистина е загрижен за доброто управление на страната в тежък момент и след толкова години диктаторско управление, би трябвало да даде обратния пример”, уточни той.

Адв. Николай Хаджигенов поясни, че не само номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и вътрешен министър е причината ИБГНИ да не подкрепи предложения от ИТН Министерски съвет.

Проблемът не касае отделната личност, а механизма, по който е сглобено това правителство. По наше мнение той е много грешен. Петър Илиев е самостоятелно основание да гласуваме "против", но основният ни упрек не е към него, кандидата за правосъден министър или кандидата за премиер. Основният ни упрек е, че са събрани хора, които по наше мнение не са в състояние да извършат дълбоката и драстична реформа, която ни е нужна”, каза той.

Татяна Дончева се обърна към Слави Трифонов и му обясни, че под политическо споразумение трябва да седи лично неговият подпис. "Само той е човекът, който носи отговорност за действията на парламентарната си група. Разбирам неговото желание всичко в политиката да се прави наопаки, но това няма да доведе до светли върхове”, подчерта тя.

На въпрос за евентуален трети мандат за съставяне на правителство Мая Манолова посочи: „Нека видим гласуването – коя парламентарна група на коя страна ще застане. Готови сме да разговаряме с ИТН, ДБ и БСП. Ако наистина ги е грижа за най-важните проблеми, които стоят пред българските граждани, можем да продължим с разговорите след сряда. Готови сме да разговаряме с ИТН, ДБ и БСП, ако наистина ги е грижа за най-важните проблеми, които стоят пред българските граждани”.

Парламентарна математика: Как ще гласуват депутатите за кабинета на „Има такъв народ“