Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / пресцентър, БСП
Окончателното решение обаче ще бъде взето от Националния съвет на левицата, който ще определи да гласува "за" или "против"
БСП призовава "Има такъв народ" да преосмисли и да оттегли кандидатурата си на Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Винаги сме заявявали, че съставът на Министерския съвет е отговорност на мандатоносителя. И тогава, и сега заявяваме, че ние не се пазарим за постове и не предлагаме министри. Но изявлението на кандидата за вътрешен министър е смущаващо (бел. ред. - Петър Илиев)", съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

"Ние сме зад 57-те конкретни мерки, повечето от които са наши политики. Но бихме искали мандатоносителят да преосмисли кандидата си за вицепремиер и вътрешните работи", допълни тя.

Петър Илиев: Няма да бъда унищожен

На журналистически въпрос дали това означава, че в случай че не оттеглят номинацията му левицата няма да подкрепи проектокабинета на "Има такъв народ", Нинова отговори положително.

Нинова благодари на колегите си от ИТН, защото, по нейните думи, те са извървели труден път от това да не искат разговори до условието за писмен ангажимент за политики. "Този ангажимент е факт и чака наш подпис. В този документ има всички наши предложения, които залегнаха, включително с корекциите, които поискахме. Те са нанесени добронамерено от ИТН", обясни тя.

Гласуването на кабинета на ИТН - в сряда, дотогава има възможност за смени в състава

В крайна сметка обаче, независимо дали Петър Илиев ще влезе в състава в проектокабинета или не, окончателното решение на левицата "за" или "против" правителство на "Има такъв народ" ще бъде взето от Националния съвет на партията.

Споровете около фигурата на Петър Илиев в проектокабинета на "Има такъв народ" се завъртяха, след като възникнаха съмнения за плагиатство от академичния труд на конституционалиста доц. Наталия Киселова, преподавател в Юридическия факултет към Софийския университет "Свети Климент Охридски".

След съмненията за плагиатство около Петър Илиев – доц. Наталия Киселова излезе с позиция

Междувременно, председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов призова всеки, който прави тези твърдения, да излезе и да застане с името си, "за да може после да бъде осъден за клевета в съдебна зала. Господин Петър Илиев е готов да осъди всеки, който прави такива твърдения", посочи още Тошко Йорданов

По-късно стана ясно, че три сигнала за плагиатство в труд на д-р Петър Илиев са били подадени на 4 август до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Три сигнала срещу Петър Илиев за плагиатство, Софийският университет започва проверка

В интервю в сутрешния блок на NOVA от 9 август, Илиев каза следното: "Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държавата. През последните седмици лайтмотива на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род. Знам си пътя и го продължавам напред”, заяви той.