Йордан Цонев
Йордан Цонев / БГНЕС, архив
Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев е категоричен, че всеки опит законодателно да се внесе ред в хазарта среща някаква съпротива и лобизъм. Но в избухналия сега скандал с обвиненията за Васил Божков и членове на Комисията по хазарта трябва да оставим правоохранителните органи да си свършат работата докрай, за да се види каква е истината.

Божков предлагал по 10 000 лв. на ден на член на Комисията по хазарта

"Всеки опит да се наложи ред в законодателството в хазарта среща някаква съпротива и обвинение в лобизъм. Това не носи на нито една политическа сила дивиденти хазартът се нуждае от две неща - много ясна законова регулация и много строг контрол". По думите му нито едното, нито другото са били на ниво до момента.

Всеки опит да се регулира хазартът, започва с обвинения за лобизъм, и спира, затова от ДПС не искат да участват в тази дискусия. Цонев припомни и друг аргумент на движението да бъде пас по темата: "През 2013 ние предложихме еднакъв режим за всички, за да ги няма тези неясноти, но тогава не се прие".

Горанов: Текат данъчни ревизии във фирмите на Васил Божков

"Органът, който регулира хазарта, е Комисията по хазарта. Министър Горанов правилно се ориентира, като променя закона да го направи едноличен, за да има ясен субект на отговорност. Нека да видим какво ще излезе от разследването, къде е вината. Законодателството е достатъчно ясно, друг е въпросът за контрола", коментира Цонев.

По повод скандала с пуснатите записи от разговор на президента и шефа на ВВС, депутатът от ДПС подкрепи действията на главния прокурор Иван Гешев.

"Онова СРС беше пуснато по повод на това, че главният прокурор прави питане до КС за имунитета на президента. Веднага възникнаха питания - защо се пита и в отговор той пусна тези СРС, за да се види. Аз не виждам нищо странно в това главният прокурор да пита КС", заключи Цонев. Като напомни, че Гешев още в началото на мандата си е обявил, че ще информира обществото по важните теми.

Главният прокурор: Божков е със 7 обвинения, обявен е за издирване от Интерпол

"На мен ми прилича на изпълняване на обещанията на главния прокурор, че ще си изпълни конституционните си задължения и ще търси отговорност от всички. Виждам, че главният прокурор и службите работят в посока, която отдавна очаква българското общество", категоричен беше Йордан Цонев.

Той подкрепи намерението на финансовия министър Владислав Горанов да се трансформира Комисията по хазарта в едноличен орган, за да е ясно кой носи отговорността.

Относно промените в закона, свързани с влизането ни в чакалнята на еврозоната, финансистът от ДПС успокои, че финансов риск няма, но разкритикува ГЕРБ за начина, по който са били внесени законодателните поправки.

"Абсолютна грешка на ГЕРБ да направи това по този начин", коментира той действията на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която беше вносител. И разкри, че ДПС са го казали по време на вчерашната среща в НС. По думите му, идеята е била да не се изплашат хората, защото тази материя е особено чувствителна. "Въпросът за еврозоната и за еврото не е въпрос на ГЕРБ", отсече Цонев и направи забележка, че е трябвало да се разговаря с останалите партии в НС предварително.

"Лош законодателен ход. Слава богу, на ръба на щетата, мисля, че успяхме да овладеем, но работихме 48 часа така, както трябваше да работим преди това", констатира той и още веднъж повтори, че за валутната ни стабилност няма никакъв риск. "Радостите ще бъдат повече от страховете", категоричен е той за резултата след влизането ни в еврозоната.
NOVA