/ БГНЕС
Васил Божков предлагал по 10 хил. лв. на ден подкуп на член на Комисията по хазарта. Това разкриха от прокуратурата пред медиите. Иззети са картини от колекциите на Васил Божков след извършен обиск в дома му. Въпросните творби притежават белезите на движими културни ценности, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Васил Божков: Страхувам се да се върна в България

Божков е ръководил Организирана престъпна група /ОПГ/ за изнудване, данъчни престъпления, пране на пари, подкупи, за което има 7 обвинения, уточниха още от прокуратурата. 

Васил Божков продължава да бъде в неизвестност. Според разследващите обвиняемият се намира в чужбина, а самият Божков заяви, че се страхува да се завърне у нас.

НФСБ поиска Цацаров да проверява членове на Комисията по хазарта

Претърсвания и изземвания бяха проведени още в офиси на Божков, както и в Комисията по хазарта, а от прокуратурата посочиха, че предстои повдигане на още обвинения. Претърсено е и едно казино, от където е иззета сумата от 400 000 лева. С повдигнати обвинения са общо 5 лица, но 4 от тях също са в чужбина. Задържаните са общо 19 души. Сред обвняемите е и бивш председател на Комисията по хазарта. 

Горанов: Текат данъчни ревизии във фирмите на Васил Божков

Според прокуратурата Божков е ръководил своята престъпна група на територията на цялата страна от 2014 г. насам. От държавното обвинение разполагат с доказателства за това, че обвиняемит е предлагал 10 000 лева на ден на длъжностно лице от Комисията по хазарта, който да внася предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. За това са уведомени НАП, КПКОНПИ и министърът на финансите. 

Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов подчерта, че държавното обвинение разполага и с данни, че част от дружествата на бизнесмена не са разполагали с капитал и финансова обезпеченост, достатъчни да изплащат в пълен размер печалбите, предвидени в лотарийните игри. Нещо повече – голяма част от лицата, които са били представяни за спечелили определена сума от лотарийните игри, не са реално съществуващи, според прокуратурата.

Според държавното обвинение, с помощта на Комисията по хазарта, Васил Божков е укрил данъци в размер на над половин милиард лева. 

"Липсва огромната сума от над половин милиард, която е коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години", изчисли прокурор Милева. 

Валери Симеонов: Комисията по хазарта удобно и печелившо е пасувала

"Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи възможности", категорична бе тя.

Това е най-мащабната операция до момента, обобщи вътрешният министър Младен Маринов. Всички правораздавателни органи работят в синхрон, бе неговата оценка.

Според директора на Агенцията за държавна и финансова инспекция Георги Начев на лице са категорични данни, че Комисията по хазарта не е осъществяван достатъчен контрол, довело да ощетяване на държавния бюджет с огромна сума.

По-късно "Нове холдинг" разпратиха изявление, в което казват, че "налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол".

От пресцентъра на фирмата посочват още, че "действията срещу Божков са незаконосъобразни" и ще търсят правата си в съда.