/ БГНЕС
Даваме безвъзмездни средства и мога да ви дам поне пет примера. Най-големият от тях е 1,5 милиарда лева за подпомагането на заетост – това не са ли безвъзмездни пари? Или как си представят хората безвъзмездните пари? Да вземем един от правителствените хеликоптери на Авиоотряда и да минем над жълтите павета и да разхвърляме едни пари?, попита министърът на финансите Владислав Горанов по бТВ.

„Аз съм много приятно изненадан от феномена напоследък България да се сравнява като възможности с Щатите, с Германия. Стараем се. Ако мерките ни се сравнят като дял от БВП, те ще са съпоставими с държавите на нашето ниво“, допълни той.

Горанов отбеляза, че държавата няма за цел да унищожава или вреди на бизнеса, а кризата от COVID-19 не е изобретение на сегашното управление и не е с български патент.

„За съжаление, скоростта, с която се разпространи, свари доста хора неподготвени. Хубаво е, че навреме взехме мерки, свързани със зашита на здравето на българските граждани“, отбеляза той.

По думите на финансовия министър, благодарение на мерките, 72 000 души са успели да запазят работните си места.

„Всеки индивидуален случай се разглежда отделно. Ако имаме ситуация на безработен, който е освободен във връзка с кризата, получава обезщетение от ДОО. Мярката 60/40 дава възможност да не освобождават, въпреки влошеното икономическо състояние на техния бизнес за периода на кризата.

Разработихме мярка за самотните родители, които в този момент не могат да полагат. Те могат да кандидатстват пред Агенцията за социално подпомагане за помощ именно за този период от кризата. За малки, средни и микропредприятия има отворена схема между 3 000 и 10 000 лева безвъзмездно“, посочи той.

Горанов коментира и мерките, от които могат да се възползват самоосигуряващите се лица.

„Като правна възможност те попадат във варианта за получаване на безлихвени кредити, отсрочени до 5 години от ББР. В първия момент, в който могат да възстановят дейността си, ако случайно заради кризата някои от свободните професии са изпаднали в затруднение и не могат да реализират своята дейност, надяваме се, че след няколко месеца тяхната дейност ще може да бъде възстановена и тогава от 3 до 5 години да си върнат тези кредити, които сме предложили като вариант“ поясни той.