„Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера”. Това заяви министър Емил Димитров в студиото на „Здравей, България”.

„В Министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от директорите”, добави министърът на околната среда и водите. 

Зам.-министър и бизнесмени в ареста заради боклука (ВИДЕО)

„Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща”, коментира още Димитров. 

Той каза още, че при него не е идвал никой, за да се оплаче, че срещу него е упражнен натиск от страна на зам.-министъра. „Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина”, категоричен беше ресорният министър.

Как изглежда вилата на проверявания зам.-министър? (СНИМКИ/ВИДЕО)

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: „Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати – да дойде по-достойният изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва”, обясни той и допълни, че е коментирал проблемите, притесненията и какво предстои да се направи с главния прокурор и премиера.

Спецпрокуратурата влезе в МОСВ, откараха зам.-министъра на екологията (СНИМКИ/ВИДЕО)

Емил Димитров посочи, че се среща периодично с Иван Гешев и разговарят. „Големите притеснения са, че след като за 40 дни успяхме да овладеем границите, успяхме да се разберем с бизнеса, който внася отпадъци – легално през чужбина, това да става през пристанищата, с влакове и под контрол. Разбрахме се и ако бъде внесен отпадък с фалшиви документи – къде ще попадне”, каза той.

Министърът на околната среда и водите подчерта, че е създадена стройна схема – заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят. „Оставили сме циментовите заводи само на три места, където да контролираме”, заключи Емил Димитров.

Ареста на заместник-министъра му звучал неприятно. Добави, че е заел поста при подобна акция, в която изведоха предишественика му Нено Димов. „Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен – веднага да идва”, сподели Ревизоро.

Очаквайте подробности!
NOVA