/ БГНЕС, архив
България е една от страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати от приетия миналата седмица от Европейския парламент пакет "Мобилност". Това посочи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване пред Конференцията на председателите на парламенти на страните-членки на ЕС. Пакетът "Мобилност" поставя под изпитание хиляди български семейства и застрашава цял един бранш, подчерта тя.

Сдружение на превозвачите: Германия, Франция, Белгия и Холандия печелят от пакета „Мобилност“

Над 60 000 - толкова са домакинствата в България, в които поне едно лице работи като водач на тежкотоварен автомобил, и пакетът "Мобилност", освен че застрашава тяхното препитание, излишно подхранва евроскептицизма в навечерието на европейските избори, допълни председателят на българския парламент.

Форумът се провежда в австрийската столица Виена, а изказването си председателят на Народното събрание направи в рамките на сесията "Европейският съюз и неговите съседи".

На първо четене: ЕП прие промени в пакет "Мобилност"

Цвета Караянчева подчерта, че ощетяващият България пакет "Мобилност" е индикатор за много по-дълбоки и тревожни проблеми, свързани с бъдещето на Европейския съюз. "Стремежът към консенсус по никакъв начин не трябва да предизвиква разделение - и то не по партиен, а по национален признак. Никоя политика на ЕС не трябва да оставя лош привкус за протекционизъм и за рестрикции, които противоречат на основните ценности на ЕС. Разделението на център и периферия, както и Европа на две скорости, са неприемливи", категорична бе Караянчева.

Народно събрание


В духа на днешната сесия "Европейският съюз и неговите съседи" председателят на Народното събрание отчете, че определянето на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани като основен приоритет на първото българско председателство на Съвета на ЕС е геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа. "Именно европейската перспектива е двигател за демократизация и икономическа трансформация. Гарантирането обаче на такава перспектива не е кратък процес. Ето защо е необходима приемственост и съм радостна, че и австрийското, и румънското председателство свършиха много работа в тази насока", каза още Цвета Караянчева.

Арабаджиев: Не може този европарламент да решава съдбата на превозвачите за следващите 10 години

Тя обърна специално внимание на темата за дигиталния дневен ред на Западните Балкани, повишаването на възможностите за комуникация между хората и бизнеса, както и на подобряването на цялостния инвестиционен климат за дигитални проекти в региона. По думите й всичко това ще доведе до подобряване на качеството на живот на жителите на региона.

Според председателя на парламента ЕС в момента преживява тежки времена и това окуражава популистите да заливат обществеността с мрачни прогнози за залез на европейския проект. "ЕС обаче не е в безпътица. Необходим е стратегически дебат за бъдещето на европейския проект, искрен и откровен разговор с гражданите", коментира още Цвета Караянчева.