Български учен твърди за контакти с извънземни
Български учен твърди за контакти с извънземни / снимка: БГНЕС

Заместник-директорът на Института за космически изследвания към БАН Лъчезар Филипов твърди, че "извънземни се намират навсякъде около нас и ни наблюдават постоянно". Това пише Тим Броснан в търсачката за блогове Technorati. Броснан съобщава, че е получил имейл с нова информация по случая с българския учен. Авторът припомня публикации от ноември 2009 на лондонските Daily Telegraph и Daily Mail, в които се говори за това, че Филипов и екип учени от БАН са интервюирали няколко извънземни (не се съобщава по какъв начин) и че отговорите на техните въпроси били записани в житните кръгове.  

Според друго британско издание - Telegraph, академията издала доклад за тези случаи, който може да се потърси онлайн. Намиращият се във Финикс радиоводещ за паранормалното Кевин Смит съобщава, че се свързал с Филипов по телефона малко след публикуването на статиите и българинът се съгласил да даде интервю, заявявайки, че е негов "дълг" да направи публични откритията на неговия екип. Тогава, казва Смит, добрият доктор спря да отговаря на мобилния си телефон. Изминаха дни на радиомълчание преди хърватски новинарски екип да получи разрешение да интервюира Филипов в лобито на сградата на БАН в София. Но 19-минутното интервю не е било използвано понеже, според журналистите Филипов бил "в нетрезво състояние". Смит заявява, че се сдобил с видеокопие на интервюто, което съдържало много близки планове на лицето на Филипов, които страдал от липса на сън.

The Telegraph се позовава и на неотдавнашен "разгорещен дебат" около "ролята, правдоподобността и реформирането на БАН, така че може би съобщението на Филипов е единствено странно и дълбоко подвеждащ рекламен трик".

В статията Тим Броснан продължава да задава въпросите дали Българската академия на науките е установила диалог с извънземните? Дали нейният заместник-директор е мошеник, съобщавайки пред медиите, че тази комуникация се е случила? И дали българското КГБ, в опит да го дискредитира, е "подготвило" заместник-директора за неговото интервю с хърватския новинарски екип? Според него е възможно и халюцинация да е в основата на твърденията на Филипов. Авторът на текста се пита "Кой кого мами. И защо?".

Имейлът, който получих днес от Смит, потвърждава, че той е изгледал "цялото 19-минутно видео на хърватския новинарски екип, след като Филипов е бил обработван около 10 дни". Във видео материалът репортерът питал отново и отново дали извънземните общуват с нас, а Филипов накрая заявява: "Това е информацията, която, ако ви я каже, те ще ме убият".

В края на миналата година британски медии коментираха с ирония сензационното изявление на заместник-директора на Института за космически изследвания към БАН Лъчезар Филипов, че той и колегите му работели по разгадаването на символи, съобщавани им от извънземните. "На Земята тази страна е известна с евтините ски писти, черноморските курорти и гордата си славянска култура. По всичко личи обаче, че славата на България се простира извън нашата планета", писа лондонският Меtro. Коментирайки съобщението, че нашите учени анализирали 150 житни кръга, появили се в различни точки на света, които кръгове съдържали отговори на въпросите, зададени на космическите пришълци, изданието попита: "Един от тези въпроси трябваше да бъде: "А не се ли сетихте първо да се свържете с НАСА?". Историята беше отразена подробно и от Daily Telegraph, и от Daily Mail.