Структурата и съставът на проектокабинета на партия „Има такъв народ“ (ИТН) вече са ясни, след като на 6 август бе връчен на президента Румен Радев изпълнен първият мандат. Ясно е мястото и денят, в който се очаква гласуването – в пленарната зала на НС в сряда, ако има кворум. Категорично ясна е и позицията на ГЕРБ-СДС, които ще гласуват против. Остава неясно само откъде и доколко ще бъде подкрепата на останалите партии, с които ИТН проведе редица разговори на политическо и експертно ниво. Така че въпросът какво ще покаже парламентарната математика остава на дневен ред.

„Има такъв народ“ върнаха изпълнен мандат, но все още не е ясно кой ще гласува за правителството им (ОБЗОР)

Днес част от партиите проведоха закрити заседания, на които взеха решение каква да бъде позицията им.

Първоначално ръководството на Единната народна партия, част от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), реши да не подкрепя кабинета, предложен с първия мандат.

А малко по-късно следобед на официален брифинг пред медиите председателят на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова заяви, че единодушно цялата партия са решили да гласуват против кабинета, предложен от „Има такъв народ“.

Изправи се БГ Ние идваме
БТА

Депутатите на Мария Капон няма да подкрепят проектокабинета на ИТН

"Поели сме ясен ангажимент към българските граждани, към хората на площадите - да подкрепим правителство на промяната. Такова, което да демонтира едноличния модел, което да се справи с корупцията, което да извърши смели реформи - на първо място в съдебната система. Хората по площадите искаха две оставки, досега са получили само едната. Хората очакват реформи и промени в социалната сфера и здравеопазването. За всичко това са нужни хора - смели, почтени, доказани професионалисти в своите области, с ясна гражданска позиция. Предложените кандидати за министри не са такива хора", обясни Манолова.

По думите й номинациите са скромни и абсолютно неприемливи, а цялостният състав "семпъл". "Няма да правим компромис с очакванията на хората", подчерта лидерът на ИБГНИ.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще гласува единодушно против кабинета на „Има такъв народ“
 

Мая Манолова посочи още, че от ИТН са предложили едностранна декларация, която не е партньорски документ и в която няма ясни ангажименти, срокове или конкретика. Тя поясни, че това е сред причините да не се стигне до споразумение между двете политически сили.

"Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и ДПС. Не получихме категорични гаранции, че това няма да е така. Не можем да правим компромис с очакванията на българските граждани", добави Манолова.

Арман Бабикян обясни, че решението на парламентарната група не трябва да се разглежда като акт на неуважение към потенциалните партньори на ИБГНИ. Адв. Николай Хаджигенов пък поясни, че не само номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и вътрешен министър е причината ИБГНИ да не подкрепи предложения от ИТН Министерски съвет.

Изправи се БГ Ние идваме
БТА

„Проблемът не касае отделната личност, а механизма, по който е сглобено това правителство. По наше мнение той е много грешен. Петър Илиев е самостоятелно основание да гласуваме "против", но основният ни упрек не е към него, кандидата за правосъден министър или кандидата за премиер. Основният ни упрек е, че са събрани хора, които по наше мнение не са в състояние да извършат дълбоката и драстична реформа, която ни е нужна”, каза той.

Татяна Дончева се обърна към Слави Трифонов и му обясни, че под политическо споразумение трябва да седи лично неговият подпис. "Само той е човекът, който носи отговорност за действията на парламентарната си група. Разбирам неговото желание всичко в политиката да се прави наопаки, но това няма да доведе до светли върхове”, подчерта тя.

БСП няма да подкрепи кабинета на ИТН, ако не оттегли номинацията си на Петър Илиев
 

БСП от своя страна призовава "Има такъв народ" да преосмисли и да оттегли кандидатурата си на Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Винаги сме заявявали, че съставът на Министерския съвет е отговорност на мандатоносителя. И тогава, и сега заявяваме, че ние не се пазарим за постове и не предлагаме министри. Но изявлението на кандидата за вътрешен министър е смущаващо (бел. ред. - Петър Илиев)", съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

На журналистически въпрос дали това означава, че в случай че не оттеглят номинацията му левицата няма да подкрепи проектокабинета на "Има такъв народ", Нинова отговори положително.

Нинова благодари на колегите си от ИТН, защото, по нейните думи, те са извървели труден път от това да не искат разговори до условието за писмен ангажимент за политики. "Този ангажимент е факт и чака наш подпис. В този документ има всички наши предложения, които залегнаха, включително с корекциите, които поискахме. Те са нанесени добронамерено от ИТН", обясни тя.

В крайна сметка обаче, независимо дали Петър Илиев ще влезе в състава в проектокабинета, или не, окончателното решение на левицата "за" или "против" правителство на "Има такъв народ" ще бъде взето от Националния съвет на партията.

Корнелия Нинова
пресцентър, БСП


Очаква се утре заседание да проведе и Демократична България.

През уикенда стана ясно, че част от тях ( „Зелено движение“) ще гласуват против.

Предстои да се разбере и какво е решението на другите две формации от обединението.

Част от „Демократична България” няма да подкрепи кабинета на „Има такъв народ“

Днес отчетливо се усети напрежение и се разбуниха духовете след интервюто в сутрешния блок на NOVA на Петър Илиев, който каза и своята гледна точка за случващото се:

"Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен
в това, което трябва да се свърши за държавата. През последните седмици лайтмотива на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род. Знам си пътя и го продължавам напред”, заяви той.

Петър Илиев пред NOVA: Няма да бъда унищожен
 

Адвокатът смята, че атаката срещу него, включително и обвиненията в плагиатство, са целенасочени и са започнали в деня, в който е бил номиниран за член на евентуалното бъдещо правителство.

На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна, той отговори: „Разколебаване е дума, която не познавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, НАП и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, но това беше тормоз на една полицейска държава спрямо един свободен човек. Кален съм в битки, имам много рани и белези. Това, в комбинация с характера ми, очевидно създава голям проблем”.

„Самооценявам се с всичките ми постижения и резултати. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието”, посочи Илиев.

Трифонов към ДБ, ИБГНИ и БСП: Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че явно сте играчи от статуквото

Не закъсня и коментарът на лидера на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов по повод интервюто на Илиев.

"Той се бил държал агресивно. Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал", написа Трифонов във Facebook.

"Значи, ако разбирам правилно, явно съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината. Е, аз не съм от тези хора", посочва той.



Ива Митева: Гласуването на кабинета на ИТН - в сряда, дотогава има възможност за смени в състава

"Само да ви припомня, че Петър Илиев е преподавател по конституционно право, говори три езика, не е бил никога във властта, не е бил министър в нито един кабинет на Бойко Борисов, не е участвал в обществени поръчки, не е предлагал Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а е бил адвокат на годината", допълва Трифонов и се обърна към „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме!“ и БСП:

"Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на „Има такъв народ“, явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената „политика“. Ами добре, хайде да видим какво ще стане!", завършва лидерът на ИТН.

Очевидно отговорите на всички въпроси ще станат ясни напълно на гласуването засега в сряда.