Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов / БГНЕС
Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България – това e разпоредил министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
 
Държавата ще прави кампания в подкрепа на донорството на органи

След като по-рано през деня се е срещнал с близките на Адриан Петков, премиерът Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата. 29-годишният Адриан Петков от Перник чакаше за белодробна трансплантация, но почина.
 
13 октомври: Почина мъж, чакащ за белодробна трансплантация, здравното министерство със спешни мерки

Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци“, е отбелязал министър-председателят и добави, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени.
 
Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората

На днешното правителствено заседание беше одобрен и проектът на Закон за хората с увреждания. По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са изразили резерви към текстовете на чл. 40 от проекта. Борисов е заявил категоричната си подкрепа за Закона за хората с увреждания.
 
Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания

„Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет“, е допълнил премиерът.