Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, предаде NOVA.

В началото на седмицата магистратите я освободиха срещу гаранция от десет хиляди лева. Причината е, че е сериозно болна, майка е на две деца.

"Всички очакват директорът на митниците да е богат човек, това са легенди, това е бедна жена, която живее в панелен апартамент, на последния етаж със семейството си", посочиха на последното съдебно заседание защитниците на Банкова.

Шефката на Агенция „Митници“ излиза на свобода срещу 10 000 лева гаранция

Петя Банкова се прибира у дома след шест месеца в ареста.

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. По делото са обвиняеми още Стефан Димитров, бащата на Димитров – Марин, Никола Николов – Паскал, който бе обявен за общодържавно издирване, впоследствие открит в Сърбия, обвинен е и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Бившият директор на Агенция "Митници" има и повдигнато второ обвинение – то е за принуда. Според прокуратурата Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани. Впоследствие Банкова ги е принуждавала да приемат тези постове.

Кой е задържаният Никола Николов-Паскал

При решението за пускане под гаранция, съдът отбеляза, че е минал почти целият максимален законов срок на задържане.

Прокуратурата е изпратила в Сърбия всички необходими документи за екстрадицията на Никола Николов - Паскал, като се очаква решението на сръбските власти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня