85 души гасят на ръка пожара в местността „Бели бор” в Рила планина
85 души гасят на ръка пожара в местността „Бели бор” в Рила планина / снимка: Impact Press Group, архив
85 души гасят на ръка пожара в местността „Бели бор” в Рила планина
56163
85 души гасят на ръка пожара в местността „Бели бор” в Рила планина
  • 85 души гасят на ръка пожара в местността „Бели бор” в Рила планина

85 души гасят на ръка пожара в местността „Бели бор” в Рила планина. Гасенето ще продължи основно по този начин тъй като теренът е труднодостъпен. От областната дирекция на МВР посочват, вече може да се говори за овладяване на пожара, защото не е допуснато разрастването му.

Днес не се предвижда използването на хеликоптер при гасенето на пожарите в местностите „Празна торба” и „Бели бор”, които горят вече 13-ти ден. Според полицията вече може да се говори за овладяване на пожара, защото не е допуснато той да се разрасне.

Окончателната оценка за щетите, нанесени от огъня, още не е направена, но до момента е ясно, че в местността „Бели бор” са горели около 1500 дка растителност. В „Празна торба” пламъците са унищожили около 300 дка, но там огънят вече е почти изгасен. От полицията уверяват, че няма опасност пожарът да засегне Рилския манастир и населените места наоколо.

Междувременно стана ясно, че нови пожари има в биосферен резерват „Дупката” в община Батак. В гасенето се е включил и хеликоптер като в момента огнището е под наблюдение.

Освен това пожар с големи размери е бушувал в продължение на 15.00 ч. в монтанското село Липен вчера. Той е причинен от късо съединение в електрическата инсталация  като по първоначални данни щетите са за над 50 000 лева.

През последните 24 часа огнеборците в цялата страна са ликвидирали 294 пожара. Продължават усилията на пожарникарите за погасяване на огнищата на територията на областите София, Хасково, Кюстендил, Бургас и Пазарджик, съобщават от МВР.