/ Gulliver/Getty Images
Българи масово остават без шофьорските си книжки в Румъния заради пътни нарушения, предупреждават от Министерството на външните работи (МВнР).
 
Заради направени дори по-дребни нарушения на тамошния Закон за движение, през последната година и половина 344 българи са останали без книжки, като на някои от тях връщането на документите им отнема над година.
 
Полицаи засякоха „състезател“, карал с почти 150 км/ч на междуселска отсечка

В северната ни съседка за всяко пътно нарушение на закона може да бъде взето свидетелството за правоуправление на шофьора, предупреждават още от министерството, цитирано от tvn.bg.
 

Gulliver/Getty Images


Преминаване на червен сигнал на светофара, непозволено изпреварване, отнемане на предимство, както и пресичане на непрекъсната осева линия или превишена скорост, са достатъчно основание на властите да отнемат книжка.
 
Какви са санкциите за шофьорите нарушители в съседните ни страни?

Нови глоби за шофьорите предвиждат и гръцките власти. Забраната е да се шофира с джапанки. Промяната предвижда 50 евро глоба и отнемане на книжа за един месец. Причината за изискването да не се кара с чехли и всякакъв вид отворени обувки е рискът шофьорът да не може да реагира при нужда от бърза маневра.
 

Gulliver/Getty Images


Затвор заплашва родните шофьори, ако се движат висока скорост в градовете, позволят си да водят МПС-то си без необходимата категория или имат над 2 промила алкохол.
 
По пътищата у нас има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта

В затвора ще отиде всеки, които превиши скоростта в населено място с над 70 км/ч, ако в зона със забавено движение, превишението е с над 50 км/ч, както и в зона 30 при превишаване с над 60 км/ч. На топло ще бъдат и водачите, които забравят да включат светлините в нощта.