Калфин предлага всеки гастарбайтер да получава поне минимална заплата
Калфин предлага всеки гастарбайтер да получава поне минимална заплата / снимка: БГНЕС, архив

Всеки гастарбайтер трябва да получава най-малко минималната заплата за страната, в която работи. Това ще предложи вицепремиерът Ивайло Калфин като една от основните теми на Съвета на министрите на труда в Европарламента тази седмица.

"Много от нашите гастарбайтери работят в неприемливо лоши условия на труд, без осигуровки, без заплащане и т.н.", заяви днес Калфин при посещението си в Смолян. Той бе категоричен, че това създава проблем и на местния пазар на труда.

"Когато един българин работи в Германия, Испания или в друга държава, то той трябва да получава същите условия на труд, които имат местните, както да има застраховки, осигуровки и нормален работен ден", добави министърът на труда и социалната политика.

Калфин заяви, че е склонен с всички инструменти на държавата да спре порочните практики, когато българи работят в чужбина и да вземат по някой лев, без затова да им се плаща достойно и да са осигурени.

По думите му безработните в Смолянско в края на май са 10 500 и намаляват с 1200 души спрямо същия период на миналата година. Същевременно има 3000 незаети работни места.

"Ще направим всичко възможно да насърчим и обучим хората, за да могат да почнат работа на съответните позиции", заяви министъра.

Относно претенциите на миньорите за пенсионната реформа Калфин заяви, че според сегадействащото законодателство възрастта от следващата година трябваше да се увеличава с по шест месеца годишно, докато стигне 57 години за мъжете и 52 години за жените. По думите му тази разпоредба се отменя година за година и това не дава сигурност на миньорите, каквато ще бъде дадена с новия пакет от предложения.

"Ние първо предлагаме намаляване на възрастта на пенсиониране - от 57 тя става 55 години. И това бе искането на синдикатите. На второ място започваме действително увеличаване на възрастта. В момента миньорите се пенсионират на 52 години и осем месеца. Това, което предлагаме е този възраст да расте с два месеца годишно, докато достигне 55 години. Освен, че намаляваме крайната възраст, ние намаляваме и трикратно стъпката, която съществува в Кодекса за социално осигуряване. На практика, пределната възраст ще бъде достигната след 13 години. Запазваме десетте години стаж", категоричен бе министърът.

Според Калфин се запазва и разпоредбата при ликвидация на предприятия и съкращение на щата, миньорите да могат да се пенсионират по-рано. Сега тази възраст е 45 години при наличен 10 години стаж. Възрастта ще расте плавно, с по два месеца годишно. След като упражнят правото си обаче на по-ранно пенсиониране, тези работници няма да могат да работят отново в първа категория, тоест да получават и пенсия, и заплата. Калфин бе категоричен, че с тази тема се злоупотребява и че някой заблуждава миньорите.