Какво да правим, ако сме купили кола с наложен запор
Какво да правим, ако сме купили кола с наложен запор / netinfo

Многобройни са случаите на запор върху автомобили заради задължения на стария собственик към държавата. Това стана ясно на семинар на Агенцията за държавни вземания.

Съветът на публичните изпълнители е да се спазва законният 14-дневен срок за регистрация на сделката пред КАТ. Така има по-малко вероятност покупко-продажбата да бъде обявена за недействителна.

Случаите, при които може да се купи кола или недвижим имот с наложен запор, е с голяма вероятност, ако сделката не е вписана в съответния регистър в законния й срок.

Главният директор на Главна дирекция „Публични изпълнители” Станислав Христов обясни, че в практиката често се получава новите собственици на автомобили да не регистрират в КАТ сделката и тогава задълженията на стария собственик могат да бъдат наложени върху колата. В такъв случай доказването на собствеността става само с нотариално заверен договор.

Има вероятност сделката да бъде обявена за нищожна, ако пред съда се докаже, че предишният собственик вече е знаел за задълженията към държавата и въпреки това е продал автомобила. Тогава се оказва, че новият собственик е купил кола, върху която Агенцията за държавни вземания вече е наложила запор, и тя е на държавата.