„Много съм щастлива да участвам на „Варненско лято". Знаете, че когато завърших, тук беше моят шанс в театъра. И това е сцената, на която дебютирах. За мен винаги ще остане едно специално място". Това сподели за Дарик акстрисата Анастасия Лютова, която изпълнява ролята на Лив Щайн в едноименната пиеса. Варненци могат да я гледат в рамките на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

През март спектакълът с режисьор Крис Шарков спечели награда „Икар" за най-добро представление и водеща женска роля на Анастасия Лютова. Освен нея, в ролите се превъплъщават Василена Атанасова, Весела Бабинова, Луиза Григорова и Пенко Господинов.

Пиесата разкрива историята на едно круширало семейство. След преждевременната смърт на потъналия й в тайни син, известната пианистка Лив Щайн изпада в дълбоко униние и се отказва от всичко, което е изпълвало живота й - от музиката, кариерата, брака, дори от самата себе си. Неочаквано посещение на обещаващата и мистериозна студентка по пиано Лоре, която твърди, че е била близка на сина й Хенри, я кара да се изправи пред демоните от миналото. Двете сключват пакт, който като че ли ще върне Лив обратно към живота...

Автор на пиесата е Нино Харатишвили, която е от новото поколение в немската драматургия. Родена в Тбилиси, Грузия, тя завършва своето театрално образование по режисура в Хамбург, където работи и живее. Още от 12-годишна пише на грузински и немски и днес е автор на над 12 пиеси, голяма част от които и поставя. Пиесата й „Лив Щайн" е отличена с голямата награда на Фестивала за нова драматургия в Хайделберг през 2008 г.



В основата на сюжета не стои действителен случай. Проблемът, който пиесата поставя, е за едни хора, отдадени на изкуството. Това са хора, които се занимават с музика и успехът в кариерата, стопроцентовата отдаденост на творчеството и на изкуството неминуемо води до там, че трябва да платиш цената за този успех. И неминуемо отнема нещо - останалата част от живота, обясни изпълнителката на главната роля.

„Въпросите, които без да искаме си поставяме, работейки по този текст, са какви родители сме всъщност и как децата ни един ден ще мислят за нас", сподели още Анастасия Лютова.

„Лив Щайн" е съвместна продукция на Малък градски театър "Зад канала" и Фондация "Аполония". Ще има две представления на "Варненско лято". Първото бе снощи от 19:00 часа на сцена Филиал. Второто е днес по същото време и на същото място.