И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват
31939

Your browser doesn’t support HTML5 audio

И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват
  • И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват

Старозагорските частнопрактикуващи ветеринарни лекари предприеха символични стачни действия. Те връчиха на ръководството на РВМС - Стара Загора уведомление за неизпълнение на задълженията на държавата към тях и декларация с исканията си.

До прекратяване на протестите ветеринарите ще носят лентички „Протест" по време на работа.

От началото на годината ветеринарните лекари ваксинират животните за собствена сметка. До момента са им изплатени само 25% от натрупаните задължения. "Проблемът с плащанията идва от там, че Министерството не е обезпечило годишният рамков договор с ветеринарите от бюджета. На практика имаме държавна имунопрофилактична програма, но тя не е обезпечена от държавата", коментира председателят на старозагорската областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Трайко Алчев.

Ветеринарните лекари настояват да им бъдат върнати базите, които им се полагат по закон, за да се създадат колективни практики и да се осъществява качествен кионтрол над животните. В протичен случай Българският държавен стандарт, който ще бъде въведен за млечните и животински продукти ще бъде безсмислен, коментира д-р Стефка Дюлгерова член на националния съвет на Българския ветеринарен съюз.

"С колегите сме в бедствено положение. Сега раборим направо в оборите по селата. Това е тежка работа - кръв, мръсотия. Медикаментите се разнасят по колите. Няма база и условия за работа. Трябва да има преструктуриране на ветеринарната служба. Така не може да се работи. В ЕС хората са хиляда години напред. Тук нещата са така направени, че скоро ще се срине службата. Това ще се отрази не само на животните, но и на хората", убедена е д-р Дюлгерова.



Частнопрактикуващи ветеринарни лекари ще дадът толеранс на правителството до началото на септември, за да бъдат изпълни исканията им.

На 21-ви август представители на осем регионални ветеринарни колегии от южна България ще се съберат на протест в село Крън, Казанлъшко.