Автомобили вече горят и под прозорците на столичната полиция
48024

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Автомобили вече горят и под прозорците на столичната полиция
  • Автомобили вече горят и под прозорците на столичната полиция

Два месеца след първия случай на опожарени коли в София, още пет автомобила изгоряха в нощта на 12 срещу 13 декември, три от които в непосредствена близост до сградата на СДВР. С това общият брой на опожарените автомобили достига 36.

Тридесет минути след полунощ в полицията постъпва сигнал за горящи коли пред блок 228 в столичния квартал „Люлин". Там само преди седмица изгоряха две леки коли и бус. Последните пострадали автомобили са „Пежо" и „Мазда". С това обаче палежите не приключват. От друг сигнал, подаден около 2 часа през нощта, полицията разбира за нови три запалени коли - „Волво", „Пежо" и „Сеат", в центъра на София, недалеч от сградата на СДВР, на ул. „Добруджански край".

Съседи на потърпевшите коментираха, че собствениците на пострадалите автомобили са съвсем обикновени и произволно избрани хора.

С последните два случая от началото на седмицата се увеличават и версиите, по които полицията работи. След като се оказа слабо вероятно извършителите да са собственици на платени паркинги, застрахователи или пиромани, новата версия е „заразна мода" между отделните квартали в София.



По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова палежите на автомобили от последните два месеца са огромен проблем, но служителите на МВР правят всичко възможно той да бъде разрешен.

Като безпрецедентен определят случая с опожарените коли през изминалите два месеца от Столичната полиция. През 2009 г. обаче също има серийни палежи на автомобили в София. Криминалистите са затруднени в разкриването на извършителите, но в крайна сметка се оказва, че палежите тогава са в резултат на разчистване на сметки между криминално проявени лица.

По думите на тогавашния заместник-началник на Столичната дирекция на вътрешните работи Стоян Велчев случаите от последните два месеца в столицата си приличат с тези от преди 2 години по това, че когато става въпрос за запалени коли, е много трудно да бъдат намерени улики. Според него извършителят не е сам, а най-вероятно става дума за двама или трима психично-неуравновесени души, които се радват на медийния и обществен интерес. В никакъв случай обаче не става дума за организирана престъпна група, смята Велчев.

По думите му полицията масово трябва да излезе по кварталите нощем. Работи на секретни постове, както и постоянна връзка с криминалния контингент също са необходими за разкриване на подобни престъпления, допълни Велчев. Според него в 21 век няма бензиностанция без охранителни камери, а човек, който точи бензин в туба, няма как да не бъде забелязан. Бившият заместник-директор на СДВР обясни още, че по случая полицията работи много и под силен натиск заради обществения интерес. По думите му ситуацията излиза извън контрол и е възможно палежите да целят да се внесе хаос паника сред хората и органите на реда в столицата.