Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ
84756

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ
  • Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ

Дневник на домакинския бюджет на семейство от шуменско село, наблюдавано от Териториалното статистическо бюро в Шумен, намери място във второто издание на сборника с анекдоти, посветен на 135-годишнината от създаването на българската статистика, издаден от Националния статистически институт (НСИ). По думите на анкетьорите от ТСБ-Шумен отчетът на ежедневните разходи за хранителни продукти и други стоки в семейството е бил разчетен трудно, но пък за сметка на това доста ги е развеселил. Изданието беше представено пред журналисти днес по време на пресконференция на Статистика-Шумен по повод представяне на окончателните данни за област Шумен от Годишните отчети за дейността (ГОД) на нефинансовите предприятия за 2014 година.

В Националния статистически институт (респ. ТСБ - Шумен) Годишен отчет за дейността си през 2014 година са представили 6 664 нефинансови предприятия от област Шумен, в които е произведена продукция за 2 млрд. 118 млн. 929 хил. лева и работят 36 843 заети лица.

Броят на предприятията е с 35, или 0.5% повече спрямо 2013 година. Увеличение е регистрирано в 10 от общо 17 икономически дейности, сред които „Преработваща промишленост", „Селско, горско и рибно стопанство", „Професионални дейности и научни изследвания" (включват юридически, счетоводни, архитектурни и инженерни дейности, реклама и др.) и други.

В седем дейности броят на предприятията е по-нисък спрямо 2013 година: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" , „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети", „Образование", Транспорт, складиране и поши" и други.



Основната част от активните фирми в областта - 2 623 или 39.4%, работят в сферата на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Селскостопанска дейност, горско и рибно стопанство развиват 704 предприятия (10.6%). Действащите фирми от преработващата промишленост са 645 (9.7%), от които 153 произвеждат хранителни продукти и напитки, 103 - мебели и др. дейности, некласифицирани другаде; а 95 - основни метали и метални изделия, без машини и оборудване.

Основният икономически потенциал на областта е концентриран в община Шумен - 4 545, или 68.2% от действащите предприятия в областта. Следват общините Нови пазар (537 предприятия) и Велики Преслав - 399. Единствената община, в която броят на фирмите, развиващи дейност е под 100, е Никола Козлево, с 88 активни фирми.

През 2014 г. продукцията, произведена от нефинансовите предприятия в област Шумен е с 2 % повече спрямо 2013 година. От общото производство за региона, 80.3% или 1 млрд. 701 млн. 472 хил. лева, е резултат от дейността на фирмите в община Шумен. На второ място се нарежда община Каспичан, а на трето - община Нови пазар.

По посочения показател област Шумен заема 14-то място сред 28-те области в страната (при 13-то за 2013 г.).

За 2014 г. приходите от дейността на нефинансовите предприятия в областта възлизат на 3 млрд. 362 млн. 727 хил. лева, с 0.05% по-малко спрямо 2013 година. Най-голям обем от приходи (близо милиард и 400 милиона) генерира преработващата промишленост, следвана от търговията, вкл. ремонта на автомобили и мотоциклети - с над милиард и 131 милиона лева. На трето място е селскостопанската дейност (вкл. горско и рибно стопанство), следвана от строителството.

Спрямо 2013 г. приходите нарастват в 10 от 17 икономически дейности - добивна и преработваща промишленост; транспорт, складиране и съобщения; хотелиерство и ресторантьорство и други. Намаление е регистрирано в строителството, селското и горското стопанство, търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети и още 4 дейности.

В област Шумен 2014 г. приключва с печалба за 4 846 нефинансови предприятия или 72.7% от всички отчели дейността си пред ТСБ - Шумен.. Загуба отчитат 931 предприятия, а 887 са с нулев резултат. Делът на реализиралите печалба е най-висок в общините Каолиново и Никола Козлево, а най-нисък в общините Каспичан и Хитрино.

През 2014 г., броят на заетите в нефинансовите предприятия от областта се увеличава спрямо 2013 г. с 210 лица, или с 0.6%. Увеличение на персонала се наблюдава в добивна промишленост; административни и спомагателни дейности; транспорт, складиране и съобщения и други. Намаление има в 9 дейности, сред които строителство, търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети и други.

Най-голяма заетост в област Шумен осигуряват предприятията от преработващата промишленост, в които работят 12 549 лица, следвани от фирмите, ангажирани с търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети с 8 356 заети. В селското, горското и рибното стопанство работят 4 098 лица, а в строителството - 2 266.

През 2014 г. в предприятията от община Шумен са ангажирани 27 719 лица, или 75.2% от заетите в областта. Заетите в община Нови пазар са 2 517, а в община Велики Преслав - 2 017. В община Каспичан заетите в предприятията от нефинансовия сектор са над 1 760, а в останалите шест общини броят им е в границите от 289 до 760 лица.

В област Шумен 6 131 предприятия или 92 % от всички, отчели дейността си за 2014 г., са микро, т.е. с до 9 заети лица. В групата на малките, с персонал от 10 до 49 лица, попадат 431 фирми (6.5%). В 84 предприятия (1.2%) работят между 50 и 249 заети, а големите, осигуряващи заетост на над 250 души, са 18 на брой (0.3%). Разпределението по групи, според броя на заетите, е сходно с това за 2013 година.

Големите предприятия осигуряват 41.4% от произведената продукция в област Шумен за 2014 г. и в тях работят малко над една четвърт от заетите лица (25.8%). Микропредприятията произвеждат 16.3% от продукцията, а в тях е ангажиран 31.8% от заетия персонал в областта.

През изминалата 2015 г. предприятията от област Шумен и страната активно използваха Информационната система на НСИ „Бизнес статистика" (ИСБС), за предоставяне на годишните отчети за дейността си за 2014 година. Системата е основен инструмент на реализирания през последните години, съвместно с Националната агенция за приходите проект „Единна входна точка", чиято цел е намаляване на административната тежест на бизнеса. Делът на предприятията, които подават ГОД или декларация за неактивност, в ИСБС, чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), расте ежегодно.

Доброто сътрудничество между двете институции (НСИ и НАП) продължава. През настоящата година вече има възможност подаването на годишни отчети за дейността, от физически лица (земеделски производители) и еднолични търговци в ИСБС да се извършва и чрез Персоналния идентификационен код (ПИК), издаван от НАП, което е още едно облекчение за бизнеса.

Новост при отчитането през тази година е и задължението на всички нефинансови предприятия, съставящи баланс, да подават годишните си отчети изцяло онлайн, с КЕП, в Информационна система „Бизнес статистика". През м.г. над от 85% от тези предприятия са подали ГОД за 2014 г. чрез информационната система. Това задължение имат и: застрахователи; инвестиционни предприятия; пенсионноосигурителни дружества и пенсионни фондове. Изискването не е задължително за предприятията с нестопанска цел - сдружения, фондации, читалища и други.

Подаването на ГОД с ПИК и КЕП следва да е приключило преди подаването на годишната данъчна декларация. Отчетът се счита за обработен, след преминаването му в статус „Успешно обработен", като в годишната данъчна декларация се отбелязва входящият номер от ИСБС.

Всички, които нямат задължение да подават годишна данъчна декларация, но са длъжни да подадат в статистика ГОД или декларация за неактивност, имат възможност да подадат документите, както в ИСБС, така и на хартиен носител в Статистика - Шумен.