САЩ ще участват в конференцията за мир в Украйна, планирана за идния месец в Швейцария, предаде Ройтерс, като се позова на неназован американски представител. Засега не е известно от кого и на какво равнище ще бъде представен Вашингтон, допълни агенцията.

Представителят е отговорил на въпрос по повод призива, отправен по-рано днес от президента на Украйна Володимир Зеленски към президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин да участват в срещата на върха за мир, организирана от Киев, уточнява Ройтерс.

Очаква се форумът да се проведе на 15 и 16 юни в швейцарския курортeн комплекс Бюргенщок край град Люцерн.

На 15 май президентката на Швейцария Виола Амхерд съобщи, че над 50 делегации от над 160 поканени са откликнали на швейцарския призив за участие на срещата на високо равнище, с която неутралната държава домакин се надява да проправи пътя към мирен процес в Украйна.


По-рано Зеленски се обърна към президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин да участват в неговата среща на върха за мир, предаде Ройтерс.

Украйна се надява да привлече възможно най-много държави на водените от Киев преговори в Швейцария следващия месец, насочени към обединяване на световното обществено мнение върху това как да се спре войната и да се окаже натиск върху руския президент Владимир Путин, който не е поканен.

Зеленски говори в англоезично видео, записано в североизточния град Харков, в овъглените останки на печатница, която беше разрушена в четвъртък при руски ракетен удар. Той заяви, че ще присъстват повече от 80 държави. 

Но не беше ясно дали Байдън ще бъде там, както и Пекин, който поддържа тесни връзки с Москва, не е казал дали ще присъства.

"Обръщам се към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия на Глобалната среща на върха за мир - президента Байдън, лидер на Съединените щати, и към президента Си, лидер на Китай", каза Зеленски.

"Моля ви, покажете своето лидерство в напредъка на мира – на истински мир, а не просто пауза между ударите.

Зеленски добави, че срещата на върха ще "покаже кой в света наистина иска да сложи край на войната".

В своя мирен план Киев призовава за пълно изтегляне на руските войски и възстановяване на международно признатите граници  на страната.

Москва не смята това за възможно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА