За чудото на природата и живота, създаден от Твореца, може да се говори много. За безкрайното разнообразие на цветове и форми във флората и фауната - също. Истината, обаче, е, че животът на тази планета лежи на крехките плещи на малко насекомо, и ако то изчезне - изчезва и опрашването, а оттам - кръговратът се завърта, и бавно животът на Земята изчезва завинаги.

Пчелата - това чудо на сътворението, е белязано с изключителен интелект, с пословична трудолюбивост, с любов към семейството. Един от продуктите на пчелите - медът (един, защото пчелите стоят в основата на всички продукти на планетата), е известен и като най-древния консервант на света - по музеите и днес се съхранява мед на хиляди години, който не остарява, не се разваля, и не губи нито едно от качествата си.

Залутани в ежедневието на градски хора, често забравяме, че пчелите вероятно са далеч преди нас на света, а и далеч преди градската бетонова джунгла да превземе техните естествени местообитания.

Наскоро рояк пчели внесе смут в монотонното централно софийско ежедневие, а медии побързаха да го оприличат на "настъпващ апокалипсис".


Учени откриха причини за намаляването на произвеждания от пчелите мед

А истината е, че така клишираните промени в климата се отразяват и на пчелите, които обикновено в края на пролетта започват да се роят - тоест, полово зрели индивиди напускат кошера, за да формират ново. Това означава, че нови пчели-майки напускат дома си, като с тях тръгват хиляди техни работнички. В това роене те търсят подходящи възможности и място за формиране на нови кошери, дори и това да означава в центъра на града. Роят може да съдържа хиляди до десетки хиляди пчели, и роенето продължава приблизително от две до три седмици.

Съществуват пчели, играещи ролята на "разузнавачи", които търсят подходящи кухини, в които да се създаде нов дом за роя. След това разузнавачите се връщат и докладват на останалите пчели за новонамереното място.

Рой пчели може да уплаши някои хора, но е важно да се знае, че пчелите в този етап на жизнения си цикъл не са опасни изобщо. Повечето пчели биха нападнали само при наличието на заплаха за колонията им. Затова при такъв случай е хубаво да се търси опитен пчелар, който да прибере рояка на сигурно място.

В никакъв случай пчелите не трябва да се пръскат с препарати или убиват!

Опитният пчелар ще залови първо майката в клетка, а пчеличките-работнички ще накацат върху нея, за да я опазят, и така целият рояк ще бъде преместен лесно.
И още едно чудо в създаването на пчелите, което опитните пчелари използват като опушват пчелите със специална пушалка: чрез дима пчеларите успокояват пчелите и намаляват ужилването от тях. При подпушването у пчелите се събужда инстинктът за самосъхранение, изработен през хилядолетията - така ако стане пожар в природата, те трябва да се спасяват и да отлитат надалеч, на нови места. За да имат достатъчно хранителни запаси за дългия предстоящ път, те се насмукват и напълват гушките си с мед. А пчелички с пълни гушки не жилят. Пчеларите използват тази особеност, за да се предпазят от ужилвания, като подпушват кошерите преди да ги отворят и да работят с тях.

Така вместо да се притесняваме от пчелите, по-добре да изучаваме невероятния начин, по който са създадени тези впечатляващи насекоми.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС