Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ
Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ / netinfo
Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ
84756
Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ
  • Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ

Дневник на домакинския бюджет на семейство от шуменско село, наблюдавано от Териториалното статистическо бюро в Шумен, намери място във второто издание на сборника с анекдоти, посветен на 135-годишнината от създаването на българската статистика, издаден от Националния статистически институт (НСИ). По думите на анкетьорите от ТСБ-Шумен отчетът на ежедневните разходи за хранителни продукти и други стоки в семейството е бил разчетен трудно, но пък за сметка на това доста ги е развеселил. Изданието беше представено пред журналисти днес по време на пресконференция на Статистика-Шумен по повод представяне на окончателните данни за област Шумен от Годишните отчети за дейността (ГОД) на нефинансовите предприятия за 2014 година.

Домакински дневник на семейство от Шуменско развесели НСИ
netinfo

В Националния статистически институт (респ. ТСБ - Шумен) Годишен отчет за дейността си през 2014 година са представили 6 664 нефинансови предприятия от област Шумен, в които е произведена продукция за 2 млрд. 118 млн. 929 хил. лева и работят 36 843 заети лица.

Броят на предприятията е с 35, или 0.5% повече спрямо 2013 година. Увеличение е регистрирано в 10 от общо 17 икономически дейности, сред които „Преработваща промишленост", „Селско, горско и рибно стопанство", „Професионални дейности и научни изследвания" (включват юридически, счетоводни, архитектурни и инженерни дейности, реклама и др.) и други.

В седем дейности броят на предприятията е по-нисък спрямо 2013 година: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" , „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети", „Образование", Транспорт, складиране и поши" и други.

Основната част от активните фирми в областта - 2 623 или 39.4%, работят в сферата на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Селскостопанска дейност, горско и рибно стопанство развиват 704 предприятия (10.6%). Действащите фирми от преработващата промишленост са 645 (9.7%), от които 153 произвеждат хранителни продукти и напитки, 103 - мебели и др. дейности, некласифицирани другаде; а 95 - основни метали и метални изделия, без машини и оборудване.

Основният икономически потенциал на областта е концентриран в община Шумен - 4 545, или 68.2% от действащите предприятия в областта. Следват общините Нови пазар (537 предприятия) и Велики Преслав - 399. Единствената община, в която броят на фирмите, развиващи дейност е под 100, е Никола Козлево, с 88 активни фирми.

През 2014 г. продукцията, произведена от нефинансовите предприятия в област Шумен е с 2 % повече спрямо 2013 година. От общото производство за региона, 80.3% или 1 млрд. 701 млн. 472 хил. лева, е резултат от дейността на фирмите в община Шумен. На второ място се нарежда община Каспичан, а на трето - община Нови пазар.

По посочения показател област Шумен заема 14-то място сред 28-те области в страната (при 13-то за 2013 г.).

За 2014 г. приходите от дейността на нефинансовите предприятия в областта възлизат на 3 млрд. 362 млн. 727 хил. лева, с 0.05% по-малко спрямо 2013 година. Най-голям обем от приходи (близо милиард и 400 милиона) генерира преработващата промишленост, следвана от търговията, вкл. ремонта на автомобили и мотоциклети - с над милиард и 131 милиона лева. На трето място е селскостопанската дейност (вкл. горско и рибно стопанство), следвана от строителството.

Спрямо 2013 г. приходите нарастват в 10 от 17 икономически дейности - добивна и преработваща промишленост; транспорт, складиране и съобщения; хотелиерство и ресторантьорство и други. Намаление е регистрирано в строителството, селското и горското стопанство, търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети и още 4 дейности.

В област Шумен 2014 г. приключва с печалба за 4 846 нефинансови предприятия или 72.7% от всички отчели дейността си пред ТСБ - Шумен.. Загуба отчитат 931 предприятия, а 887 са с нулев резултат. Делът на реализиралите печалба е най-висок в общините Каолиново и Никола Козлево, а най-нисък в общините Каспичан и Хитрино.

През 2014 г., броят на заетите в нефинансовите предприятия от областта се увеличава спрямо 2013 г. с 210 лица, или с 0.6%. Увеличение на персонала се наблюдава в добивна промишленост; административни и спомагателни дейности; транспорт, складиране и съобщения и други. Намаление има в 9 дейности, сред които строителство, търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети и други.

Най-голяма заетост в област Шумен осигуряват предприятията от преработващата промишленост, в които работят 12 549 лица, следвани от фирмите, ангажирани с търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети с 8 356 заети. В селското, горското и рибното стопанство работят 4 098 лица, а в строителството - 2 266.

През 2014 г. в предприятията от община Шумен са ангажирани 27 719 лица, или 75.2% от заетите в областта. Заетите в община Нови пазар са 2 517, а в община Велики Преслав - 2 017. В община Каспичан заетите в предприятията от нефинансовия сектор са над 1 760, а в останалите шест общини броят им е в границите от 289 до 760 лица.

В област Шумен 6 131 предприятия или 92 % от всички, отчели дейността си за 2014 г., са микро, т.е. с до 9 заети лица. В групата на малките, с персонал от 10 до 49 лица, попадат 431 фирми (6.5%). В 84 предприятия (1.2%) работят между 50 и 249 заети, а големите, осигуряващи заетост на над 250 души, са 18 на брой (0.3%). Разпределението по групи, според броя на заетите, е сходно с това за 2013 година.

Големите предприятия осигуряват 41.4% от произведената продукция в област Шумен за 2014 г. и в тях работят малко над една четвърт от заетите лица (25.8%). Микропредприятията произвеждат 16.3% от продукцията, а в тях е ангажиран 31.8% от заетия персонал в областта.

През изминалата 2015 г. предприятията от област Шумен и страната активно използваха Информационната система на НСИ „Бизнес статистика" (ИСБС), за предоставяне на годишните отчети за дейността си за 2014 година. Системата е основен инструмент на реализирания през последните години, съвместно с Националната агенция за приходите проект „Единна входна точка", чиято цел е намаляване на административната тежест на бизнеса. Делът на предприятията, които подават ГОД или декларация за неактивност, в ИСБС, чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), расте ежегодно.

Доброто сътрудничество между двете институции (НСИ и НАП) продължава. През настоящата година вече има възможност подаването на годишни отчети за дейността, от физически лица (земеделски производители) и еднолични търговци в ИСБС да се извършва и чрез Персоналния идентификационен код (ПИК), издаван от НАП, което е още едно облекчение за бизнеса.

Новост при отчитането през тази година е и задължението на всички нефинансови предприятия, съставящи баланс, да подават годишните си отчети изцяло онлайн, с КЕП, в Информационна система „Бизнес статистика". През м.г. над от 85% от тези предприятия са подали ГОД за 2014 г. чрез информационната система. Това задължение имат и: застрахователи; инвестиционни предприятия; пенсионноосигурителни дружества и пенсионни фондове. Изискването не е задължително за предприятията с нестопанска цел - сдружения, фондации, читалища и други.

Подаването на ГОД с ПИК и КЕП следва да е приключило преди подаването на годишната данъчна декларация. Отчетът се счита за обработен, след преминаването му в статус „Успешно обработен", като в годишната данъчна декларация се отбелязва входящият номер от ИСБС.

Всички, които нямат задължение да подават годишна данъчна декларация, но са длъжни да подадат в статистика ГОД или декларация за неактивност, имат възможност да подадат документите, както в ИСБС, така и на хартиен носител в Статистика - Шумен.