За пръв път от 6 години българските масони не се събраха заедно да отбележат най-големия си празник Еньовден.

От 2007 г., когато в родния на Иван Ведър Разград бе открит негов паметник, представители на всички ложи в страната се събират на празника на слънцето и светлината, поднасят венци и тържествени слова пред скулптурата на основоположника на масонството в България. След това се оттеглят да празнуват при закрити врата.

Тази вечер, когато разградската ложа „Лудогорие" се събра пред паметника, той вече бе отрупан с венци, 8 на брой, предимно от варненските ложи. Лидерът на разградската ложа Пламен Консулов и неговият предшественик Йордан Йорданов поднесоха и разградския венец. Консулов бе категоричен, че проблем в това, че не са заедно с братята си няма, така било удобно на разградчани в почивния ден да дойдат привечер. Според неофициална информация разминаването във времето е свързано с неслучилото се обединение на двете основни български ложи.

14 от 20-те разградски масони бяха на площада пред паметника на Иван Ведър, сред тях не беше кметът на града Денчо Бояджиев. Спазвайки традицията след кратката церемония пред паметника мъжете с бели ризи се оттеглиха на тържество на закрито.