В Румъния е арестуван мъж по подозрение в шпионаж в полза на Москва - първият подобен случай в източноевропейската страна от началото на войната в Украйна, съобщи прокуратурата.

"Оказа се, че той е наблюдавал румънски или натовски цели от 2022 г. насам" близо до югоизточния град Тулча, в район, граничещ с Украйна, се казва в изявление на прокурорите, отговарящи за борбата с организираната престъпност и тероризма (Diicot).

Разследван за "държавна измяна", той е обвинен в "събиране на военна информация и правене на снимки на бойна техника и движения на войници, които след това е предал на дипломати в руското посолство в Букурещ".
Възрастта и самоличността на този румънски гражданин не се съобщават.

Но според румънските медии, които се позовават на анонимни източници, той е обявил във Facebook кандидатурата си за кмет на Плоещ, разположен на около 60 км от Букурещ, на изборите, насрочени за 9 юни едновременно с европейските избори. Името му обаче не фигурира в официалните списъци, утвърдени от избирателната служба.


Въпреки че това е първият подобен случай в Румъния, през последните месеци в други европейски държави, по-специално в Обединеното кралство, Германия и Полша, станаха известни няколко случая на предполагаем шпионаж с участието на Москва.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС