"Около 450 военнослужещи работеха основно в село Каравелово и Богдан. Днес в село Каравелово има 200 доброволци, основно от държавна и общинска администрация, без такива, които идват самостоятелно. В село Богдан също има около 200 човека такива доброволци, които са най-вече от президентската администрация, от областните управи в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, София- област. Също така в село Богдан днес има 100 човека безработни, които работят по програма на Агенцията по заетост. Очакваме, че в събота и неделя ще има на терен по около 1000 доброволци в трите села. Искам да благодаря и на Националното свружение на студентските съвети, които днес се включват с един скромен брой доброволци, около 20, но утре над 200 човека студенти ще бъдат тук". Това каза областният управител на Пловдив Ангел Стоев, който даде брифинг с актуална информация за щетите в Карловско и броя на хората, които помагат в разчистването на трите постадали села Богдан, Каравелово и Слатина.

"Другата добра новина, на практика със село Слатина ние сме приключили. Там има само три обществени сгради, които се нуждаят от още малко почистване. Работят доброволци от община Троян и смятам, че в следващите два-три дена, село Слатина е окончателно приключило. Там на практика няма частни домове, които не са изчистени", допълни Стоев. 

"Реката си остава и в трите села", допълни Стоев.

"Ние разчистихме инфраструктурата, улиците основно, за да можем да стигнем до домовете на хората. Целта на нашите усилия във вчерашния, днешния и в следващите дни, е именно да разчистим домовете и дворовете. За целта ни е нужна по-малка техника бобкати и такава пристига", обясни областният управител на Пловдив. 

Общо 22 фургона ще предостави държавата на хора, загубили домовете си при наводнението в карловските села,съобщи Стоев като уточни, че от тях пет са в Слатина, седем в Каравелово и десет в Богдан. Фургоните ще бъдат доставени до 10 дни.


Чрез междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане държавата ще преведе на община Карлово 10 млн. лева, припомни Стоев. Той уточни, че те са основно за дейностите, които са извършени, но там влизат и проектирането на улици, мостове и речни корита.

Пеканов: В началото на октомври ще подадем искане към ЕК за щетите в наводнените села

"В трите села електрозахранването е възстановено на 100%. Остана само уличното осветление, но ние не можем да го възстановим, защото е разрушена самата инфраструктура на улиците, така че и това ще се случи. Водоснабдяването, на 50% го има. На някои места все още го няма, защото са прекъснати водопроводите над речните корита", заяви Стоев. 

"Трите лекарски кабинета в селата работят. Нямаме проблеми вече и с лекарското обслужване. В началото имаше два мобилни лекарски екипа, сега местните лекари обслужват населението", допълни Стоев. 

"Екипите на БЧК за психологическа подкрепа на пострадалите в тези тежки за тях моменти, вече е на лице", категоричен е Стоев.

От държавния резерв е осигурена 200 тона питейна вода, тъй като все още водата в засегнатите села не е годна за пиене, стана ясно по време на брифинга.

"И трите села са напълно дезинфекцирани, улици, дворове, къщи", съобщи Стоев. 

"На 19, в понеделник, 378 семейства ще получат помощите от 375 лева по линия на социалното подпомагане", стана ясно от брифинга на областния управител.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. 

 
БТА