Месеците на безмилостни руски артилерийски удари са опустошили стратегическия източноукраински град Часов Яр, показват нови кадри от дрон, получени от Асошиейтед прес.

От кадрите се вижда, че почти не са останали непокътнати сгради, а също така се редят овъглени домове и обществени сгради в населеното място, някога населявано от 12 хил. души, а сега останало безлюдно.

Кадрите показват Часов Яр открояващ се като апокалиптична сцена насред зелени полета и гори. Масовите разрушения напомнят за градовете Бахмут и Авдеевка, които Украйна предаде след месеци бомбардировки и огромни загуби и за двете страни.
 

Никъде не се виждат войници или цивилни на кадрите, заснети в понеделник и ексклузивно получени от АП, с изключение на самотен мъж, който върви по средата на улица сред разрушението.


Превземането на стратегически важния Часов Яр ще даде на Русия контрол над хълм, откъдето силите ѝ ще могат да атакуват други населени места, които представляват гръбнака на украинската отбрана в източно направление. Това би подготвило почвата за потенциално по-широко руско настъпление, която според украински длъжностни лица може да започне още този месец, посочва АП.
 
Русия предприема серия щурмове с участието на пехотинци и бронирани машини срещу числено превъзхожданите украински войници, които отчаяно се нуждаят от боеприпаси.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна в понеделник, че забавената доставка на военна помощ от съюзническите страни за Украйна е оставила страната сама срещу по-големите и по-добре оборудвани сили на Кремъл.
 

Украйна и нейните западни партньори се надпреварват да разположат критична нова военна помощ, която може да помогне да се спре бавното и скъпоструващо, но стабилно руско настъпление в източните райони, както и да се осуетят атаките с дронове и ракети.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА