Експерти на РИОСВ-София установиха незаконен улов на езерен рак и риба в защитена местност „Чокльово блато“, съобщиха от МОСВ.

Във връзка с постъпил сигнал за системен улов на езерен рак, риба и езерна костенурка от бракониери в защитена местност - в землището на село Байкалско е извършена извънредна проверка съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури-Перник.

В хода на проверката е направен цялостен обход с две гумени лодки по цялата акватория на блатото и са установени голям брой мрежести уреди, кошове тип винтери за улов на езерен рак и риба.

Задържаха двама души за незаконен риболов в язовир „Огоста“ (ВИДЕО)

„Чокльово блато“ е от категория:
Защитена местност, с код 110 в регистъра на защитените територии и защитените зони в България, в границите на която се забранява лова и риболова. 

От водата на защитената местност са извадени общо 428 кошове за раци, като са освободени около 180 кг езерни раци, както и блатна пъстърва, риба от вида Костур и езерни костенурки.

Лицето нарушило режима на действие в границите на защитената местност е установено, като за констатираното нарушение ще бъдат предприети административнонаказателни мерки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня