За първи път в България египетски лешояд, отгледан на закрито, даде поколение в дивата природа, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

Това е едва вторият подобен случай в Европа и е исторически успех за възстановяването на най-застрашеният от изчезване вид на Балканския полуостров, уточняват от дружеството.

Женският лешояд Изи е излюпен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани през 2019 година, а година по-късно е освободена в дивата природа на Източни Родопи от екип на БДЗП. За последните пет години тя пропътува хиляди километри между местата за зимуване в Африка и новият си дом в Източни Родопи, допълват еколозите. 

Мъжкият е Лъки, див мъжкар, кой е маркиран с GPS предавател. 

През изминалата есен двата лешояда са летели до южна Турция, разделили са се, но отново са се събрали и по всичко личи, че двамата са всеотдайни родители и грижливо отглеждат подрастващите две малки в гнездото. 


Сестрата на Изи  - Зара, също снесе яйца тази година и скоро ще бъде ясно дали и тя е успяла да излюпи малко, става ясно от съобщението.

Програмата за подсилване на популацията на египетския лешояд в България стартира през 2018 г. и до момента пет от освободените египетски лешояди са достигнали полова зрялост и са участвали в сформирането на двойки в дивата природа, но това е първото успешно размножаване, допълват от дружеството за защита на птиците. 

През февруари тази година, след 31 години две двойки черни лешояди отново заеха гнезда в Източни Родопи, съобщиха от БДЗП. Новосформираните двойки се състоят от четиригодишни птици, освободени през 2022 г. Гнездата са изкуствени и построени от екип на БДЗП и Фондация „Карталско гнездо".


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня