Шестима депутати от „Величие“ подадоха заявления за напускане на парламентарната група. Народните представители, подали заявления, са: Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова, Росица Калинова.

„Величие” поиска Николай Марков да освободи председателското място на парламентарната им група

Според парламентарния правилник минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10. "Величие" вече са само със седем депутати. Така парламентарната група на "Величие" преустановява съществуването си и в 50-ото НС остават шест формации.

Освен това, стана ясно, че Виктория Василева от „Величие“ се освобождава предсрочно като зам.-председател на Народното събрание, като освобождаването се обявява без да се обсъжда и без да се гласува.


По-късно на брифинг на „Величие“ депутатът Красимира Катинчарова обяви, че причината за напускането на парламентарната група на "Величие“ е загубено доверие от тяхна страна в лицето на ръководството на парламентарната група.

„Това е краят на „Величие“. Оттук нататък следват много интересни неща, следете, коментира в кулоарите на парламента депутатът Дарин Георгиев, след разпада на парламентарната група (ПГ) на партията.

Според него за сегашното състояние е виновен Ивелин Михайлов, „човекът, който стои зад кулисите на партията“. Това какъв човек е, ще разберете впоследствие, ако вече не сте разбрали, отговори той на въпрос дали от самото начало не са знаели с какъв човек ще работят. 

„Продължаваме да работим с това, което ни остана като ресурс, вече не можем да участваме в комисии, ще сме наблюдатели, така Георгиев описа работата в бъдеще на депутатите от разпадналата се парламентарна група. Продължавам да съм с тези, които не са предали идеята" Величие", не са се отцепили, посочи той.

Идеята за „Величие“, по думите му, може би е била употребена от определени лица, от тези, които заставали и са се криели зад нея.

Дарин Георгиев потвърди, че хора от партията и от парламентарната група са държани в „Историческия парк“, както тази сутрин в телевизионни интервюта съобщиха Николай Марков и Виктория Василев, за което са уведомени компетентните органи. Водеха се разговори как е гласувано и защо от Ивелин Михайлов, разкри Георгиев. Депутатът каза, че той също е бил там, за да се увери, че няма да последват по-тежки неща за хората на място. Не коментира дали е имало заплахи.

От своя страна председателят на парламентарната група Николай Марков заяви, че отцепниците имат финансови отношения с фирми на Ивелин Михайлов. "Това са хора с ниска политическа култура, които нямат парламентарен опит и все още не могат да се ориентират къде са. За съжаление, това, което трябва да кажа на нашите избиратели е, че ние продължаваме да си вършим работата и да осветяваме порочни практики, които се развиват в държавното управлението", допълни той. 

Марков: Отцепниците имат финансови отношения с фирми на Ивелин Михайлов

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава антова/БТА