Испанската и френската полиция разбиха международна мрежа за пране на пари, която е можела да оперира с един милион евро на ден. Арестувани са петима души в Испания, включително нейния ръководител, предаде АФП.

Разследването, водено съвместно от френския отдел за борба с измамите и испанската полиция с подкрепата на Европол, започна през февруари 2021 г., когато френски митничари откриха над 500 000 евро, скрити в автомобил в Южна Франция.

Ръководени от френски магистрат, разследващите откриват съществуването на "престъпна схема за изпиране на големи количества пари в брой в Европа", която е действала поне от 2019 г. насам, се казва в съвместното изявление.

Тази мрежа, съставена от китайски граждани, живеещи в различни европейски държави, е била в състояние да интегрира огромни суми пари в брой - повече от един милион евро на ден - обратно в законната икономика.


"Техният начин на действие се основаваше на съществуването на много пунктове за събиране на пари, които идваха главно от търговия с фалшиви стоки, данъчни и митнически измами и сводничество на секс работници“, се казва още в него.

След това парите са били прехвърляни към мрежата, която е организирала разпространението им в цяла Европа.

Испанската полиция арестува петима души в Мадрид, Валенсия, Аликанте и Барселона, включително китайски бизнесмен, който е ръководил мрежата.

Разследващите претърсиха също така различни помещения и домове и с помощта на кучета-сондисти успяват да открият "почти 160 000 евро в брой, скрити зад окачени тавани и в преносими хладилници" и на други добре скрити места.

"Тази международна операция показва водещата роля на азиатските престъпни групи в дейностите по изпиране на пари в Европа", заявиха те.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня