Германското посолство в Киев съобщи днес, че Украйна получи трета система за противовъздушна отбрана (ПВО) "Пейтриът" от Германия.

Киев призовава западните съюзници спешно да му изпратят нови модерни системи за противовъздушна отбрана, за да може да се защитава от ударите на руската армия, която през изминалите месеци порази голям брой военни летища и електроцентрали.

"Третата система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" от Германия пристигна в Украйна. Тя ще подсили защитата на населението и инфраструктурата на страната", заяви германският посланик в Украйна Мартин Йегер в социалната мрежа "Екс".

"Украинският екип, който ще управлява системата, успешно премина обучение в Германия през последните месеци", каза още Йегер.


Берлин заяви в началото на април, че ще достави още една система "Пейтриът", след като изпрати на Киев две други. Тези усъвършенствани системи са способни да свалят свръхзвуковите ракети на Русия.

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае от най-малко седем модерни системи за противовъздушна отбраната тип "Пейтриът", от които две да бъдат използвани за защитата на североизточната Харковска област, срещу която от 10 май руските сили провеждат офанзива.
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА