Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза, който в момента излежава 25-годишна присъда за държавна измяна, е бил преместен в затворническа болница, съобщи съпругата му Евгения в публикация в социалната мрежа "Екс", предаде Ройтерс.

Преместиха руския опозиционер Владимир Кара-Мурза в наказателна колония в Сибир

42-годишният Кара-Мурза, който има двойно руско и британско гражданство, беше вкаран в затвора миналата година, след като неколкократно осъди войната на Русия в Украйна и призова за западни санкции срещу Москва.

През септември 2023 г. той бе преместен в затвор с максимална сигурност в Сибир, където е настанен в малка "наказателна килия", съобщи тогава неговият адвокат. Става въпрос за "ИК-6" - наказателна колония с максимална сигурност в сибирския град Омск".

Московски съд осъди руския опозиционер Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор

Съпругата на Кара-Мурза казва, че той страда от заболяване на нервите, след като стана обект на два опита за отравяне, и нееднократно изрази безпокойство за здравето му, докато е в затвора, посочва Ройтерс.


От затвора Кара-Мурза призова: След смъртта на Навални да продължим борбата за демокрация

Кара-Мурза, руски журналист и опозиционен активист, бе задържан през април миналата година. Обвиненията срещу него са във връзка с реч, която той произнесъл броени седмици по-рано пред Камарата на представителите в американския щат Аризона и в която осъдил нахлуването на Русия в Украйна. 

Сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който бе убит в Москва през 2015 г., Кара-Мурза преживя няколко опита за отравяне през 2015 и 2017 г., за които обвини Кремъл. Руските власти отричат неговите твърдения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА