През този месец 30 български учители ще преминат обучение в ЦЕРН, каза за БТА директорът на Народната астрономическа обсерватория с планетариум (НАОП) „Н. Коперник“ във Варна Свежина Димитрова.

Преподавателите ще бъдат в Европейската организация за ядрени изследвания една седмица. Освен теория, те ще преминат и през практически обучения, ще участват в експерименти, ще слушат лекции от български учени, които работят в ЦЕРН. Това ще бъде първата българска група, която ще има възможност да посети и новия портал на науката на организацията и да прави лабораторни упражнения, допълни Димитрова.

В групата са включени учители по физика и химия от цялата страна. Кандидатите да се обучават в ЦЕРН са били над 70, но са подбрани 30 от тях.

При предстоящото посещение ще бъде показана и изложба с работите на учениците, победители в националния конкурс, посветен на 70-годишнината на Европейската организация. Негови организатори бяха Обсерваторията, Община Варна, Регионалното управление на образованието в крайморския град, Съюзът на физиците в България, Териториалната организация на Научно-техническия съюз. Конкурсът бе в няколко категории - рисунка, модел, макет, постер, театрална постановка или видеоклип, и в него се включиха повече от 160 деца от 5 до 12 клас.


Междувременно Варна е домакин на лагера за подготовката на разширените състави на националния отбор на страната ни, който ще представя България на международните олимпиади по астрономия и астрофизика. Димитрова уточни, че децата решават теоретични, практически и наблюдателни задачи. От допуснатите 25 ученици в лагера за подготовка, възпитаниците на НАОП – Варна са осем. Преподаватели на олимпийците са Никола Каравасилев, учител по физика в ПЧМГ- София, Стефан Иванов, Явор Йорданов, Иван Попов, Александър Куртенков и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН и д-р Ева Божурова от НАОП-Варна.  

Окончателният състав на националния отбор за международната младежка олимпиада по астрономия ще стане известен през следващата седмица.
Мила Едрева/БТА